Задържаният в Москва агент на ЦРУ търсел информатор по кавказките въпроси
Задържаният в Москва агент на ЦРУ търсел информатор по кавказките въпроси / снимка: Reuters

Третият секретар на американското посолство в Москва Райън Фогъл, задържан вчера в Москва, смятал да вербува агент в рамките на борбата с тероризма. ЦРУ проявило интерес към кавказкия регион след атентата в Бостън, организиран от етническите чеченци братя Царнаеви. Тази версия помества днес руският вестник "Комерсант", пише БТА.

Според участници в ареста на Фогъл той се опитал да вербува един от старшите офицери на Федералната служба за сигурност (ФСС), натоварени с борбата срещу тероризма в Северен Кавказ. "Американците посетили (дагестанската столица) Махачкала, където живеят родителите на братята, и се убедили, че братята може да имат последователи", пише вестникът.

Изданието помества подробности за ареста на Фогъл. Контраразузнавачите намерили у него "типичен шпионски комплект" - две перуки, апаратура за тайни аудио и видеозаписи, голяма парична сума в евро и писмо до бъдещия агент. В него американските тайни служби предлагали на своя "скъп приятел" аванс от 100 хиляди долара за бъдещото сътрудничество, обещавали му годишно възнаграждение до 1 милион долара и допълнителни бонуси "за информация, която да ни е от помощ".

Според "Комерсант" се предвиждало офицерът от ФСС да информира ЦРУ за дейността на въоръжените банди в Северен Кавказ срещу доста по-висок хонорар например от този на Валерий Михайлов, полковник от ФСС, осъден за шпионаж на 18 години затвор. Михайлов предал на американското разузнаване стотици тайни документи, готвени от ФСС за руското ръководство, но за шест години успял да спечели само 2 милиона долара.

Вестникът предполага, че тайните служби на САЩ са се насочили към лични контакти с руските борци срещу тероризма, тъй като официалната размяна на данни "доста се проточва и не винаги действа добре".

Същевременно руското външно ведомство изрази протест пред посланика на САЩ Майкъл Макфол във връзка с опита на агент на ЦРУ да вербува служител от тайна служба на федерацията. Това съобщи днес министерството на външните работи в Москва след среща на заместник-министъра Сергей Рябков с шефа на американската дипломатическа мисия, предаде ИТАР-ТАСС.

Задържан на местопрестъплението, представителят на ЦРУ Райън Фогъл, работел под прикритие като трети секретар на американското посолство в Москва, е обявен за персона нон грата и трябва да напусне Русия в най-кратък срок. Рябков и Макфол обсъдиха и "въпроси във връзка с евентуалното разширяване на договорно-правната база на двустранните отношения. Засегнати бяха някои аспекти от текущия международен дневен ред", посочи руското дипломатическо ведомство.

Посланикът на САЩ в Русия Майкъл Макфол се яви във външното министерство в Москва, след като беше повикан във връзка със задържането на Фогъл. Макфол прекара около половин час в министерството, но не направи изявление пред журналистите, след като си тръгна от срещата.