/ Thinkstock/Getty Images
50-годишна жена от виетнамски произход е задържана в Австралия заради вълната от открити ягоди, прободени с игли. От септември насам близо 200 такива случая бяха регистрирани в общо 6 щата от страната. По информация на полицията задържаната жена работела в ягодова ферма и търсела отмъщение срещу работодателите си. Случаите предизвикаха масова паника в Австралия и нанесоха многомилионни загуби на ягодовата индустрия в страната.
 
50-годишната Май Ут Трин е арестувана вчера в щата Куийнсленд по обвинение в заразяване на стоки, съобщи на пресконференция Джон Уокър от австралийската полиция:
 
„Екипи на полицията арестуваха вчера 50-годишна жена от град Кабулчър по обвинение в 7 случая на замърсяване на стоки с утежняващи вината обстоятелства. Обвиняемата е била работела в ягодовата индустрия в града. В случай, че бъде призната за виновна, може да получи до 10 години затвор.”

Откриха игли в австралийски ягоди, доставени на новозеландска верига
 
Задържаната жена е родена във Виетнам и живее в Австралия от 20 години. По информация на полицията жената търсела отмъщение срещу работодателите си. Нейно ДНК е открито по една от иглите, намерени в ягодите.
 
Близо 200 случая на ягоди и други плодове в търговската мрежа със скрити в тях игли или карфици бяха регистрирани от септември насам в цяла Австралия. Случаите започнаха от щата Куийнсленд, а след това се прехвърлиха из цялата страна и стигнаха дори до Нова Зеландия. По данни на полицията голяма част от случаите са дело на имитатори. Част от сигналите пък най-вероятно са фалшиви.
 
Случаите обаче доведоха до масова паника в страната и въпреки призивите на премиера Скот Морисън към хората да не спират да си купуват ягоди, индустрията понесе сериозни щети. Огромни количества ягоди бяха изтеглени от австралийските супермаркети, а много ферми бяха принудени да изхвърлят реколтата си. Много международни купувачи също спряха поръчките си към австралийските производители.
 
Днес съдът отхвърли молбата за пускане под парична гаранция на Май Ут Трин и я остави в ареста. Според прокурора по делото, ако Трин бъде пусната на свобода, може да повлияе на свидетели по делото, а също така ще бъде застрашена от евентуално отмъщение на пострадали от ягодовата криза.
 
От полицията добавиха, че разследването тепърва започва, а от Асоциацията на ягодовите производители в Куийнсленд призоваха да се търси отговорност и от много имитатори, които очевидно са последвали примера на Трин.