За първи път роднина на Маркес потвърди, че Нобеловият лауреат страда от деменция
За първи път роднина на Маркес потвърди, че Нобеловият лауреат страда от деменция / снимка: БГНЕС, архив

Габриел "Габо" Гарсия Маркес, световно известният колумбийски писател и Нобелов лауреат за литература за 1982 г., страда от деменция, призна за първи път близък роднина на твореца, цитиран от в. "Дейли телеграф".

По-малкият брат на Габо - Хайме Гарсия Маркес, направи това признание пред студенти по време на лекция в град Картахена.

Досега се носеха само слухове в тази насока и за първи път член на семейството на Гарсия Маркес ги потвърждава.

Хайме посочи, че физически брат му се справя добре, но страда от деменция от дълго време и състоянието му се е обострило заради химиотерапията, която му беше приложена заради диагностицирания му през 1999 г. рак на лимфната система.

Братът на Габо разкри, че деменцията върлува в клана Гарсия Маркес, но в случая с Нобеловия лауреат той страда преждевременно от нея заради химиотерапията, спасила живота му, но разрушила много неврони, много клетки и много от защитните механизми на организма му и ускорила процеса.

"Но Габо продължава да има чувство за хумор, да изпитва радост и ентусиазъм, както преди", заяви Хайме. Той призна, че заради заболяването си Габо е престанал да пише, допълва БТА.

"За жалост не мисля, че ще е възможно той да напише нов роман, но искрено се надявам да греша", каза Хайме.