WikiLeaks изпитва сериозни финансови трудности
WikiLeaks изпитва сериозни финансови трудности / снимка: Reuters

Сайтът WikiLeaks е изправен пред сериозни финансови затруднения, откакто започна да публикува американските секретни дипломатически документи, сайтът губи над 480 000 евро седмично, заяви основателят му Джулиан Асандж в интервю за швейцарските вестници "Трибюн" и "24 йор".

На въпрос дали му се отразява натискът, на който е подложен заради тези публикации, той посочва: "В личен план - не. Напротив, бих казал, че този натиск засилва решимостта ми. От финансова гледна обаче положението е друго. Ние губим над 600 000 франка (480 438 евро) седмично от началото на публикациите. За да продължим работата си, ще трябва по някакъв начин да събираме пари."

Още в края на декември Асандж беше заявил в интервю за в. "Сънди таймс", че финансовите трудности могат да го принудят да подпише договор за издаване на автобиографията му.

Австралиецът в момента е пуснат под гаранция и е под домашен арест във Великобритания. Той очаква съдебно дело за евентуалното му екстрадиране в Швеция, където е издирван за сексуален тормоз.

САЩ пък смятат да преследват съдебно Асандж за шпионаж заради оповестяването чрез WikiLeaks на хиляди американски поверителни дипломатически грами.

Асандж опроверга слуха, че подал молба за убежище в Швейцария, като същевременно отбеляза, че въпросът остава открит.