Взрив причинил катастрофата на влака Москва-Санкт Петербург?
Взрив причинил катастрофата на влака Москва-Санкт Петербург? / cнимка: Reuters

Взрив, заради който е катастрофирал "Невский експрес", вероятно е избухнал под деветия вагон след локомотива (от общо 13), съобщил за РИА "Новости" източник от силовите структури. Според него загиналите може да са повече от 25. Според агенцията с експреса пътували 661 пътници и 21-членна железничарска бригада. Очевидец на име Александър разказал, че преди катастрофата машинистът рязко ударил спирачки. той с очите си видял ямата до пострадалите вагони.

„Пътувах във вагон номер 13, първият след локомотива. Усетих силен тласък, вагонът се разтресе, започна рязко спиране, телевизорът едва не падна, чаят се  разплиска, но нищо друго, дори токът не спря, така че отначало помислихме, че няма нищо страшно, разказва Александър. След това нашият кондуктори взе фенер и тръгна покрай влака и ние решихме да тръгнем след него. Стигнахме почти до края на влака и видяхме, че последният вагон (казаха ни, че това всъщност се води 4-ти вагон, официално се броят отзад напред) е излязъл от релсите, а този преди него е обърнат напреки на релсите. Казаха ни, че това не са последните вагони и ние продължихме по линията. След 500 м видяхме един разрушен вагон и след още 150 м още един. Последният се намираше близо до перона на станцията. Изтичахме да донесем одеяла и матраци, за да изнесем настрани живите, мъртвите оставихме на място", завършва разказа си той, цитиран от БТА.

Друга очевидка - Юлия, разказва, че двата последни вагона се откъснали и преобърнали, а третият излязъл от релсите, но не паднал. Според нея всички загинали са пътували в последните два вагона, а в третия вече нямало дори тежко ранени, само една жена била с повреден гръбнак, а останалите се отървали само с натъртвания. В четвъртия, в който пътувала тя, нямало паника, хората се евакуирали бързо и спокойно. Тя не е забелязала нито пожар, нито дим.

Две момичета, които закъснели за влака, не успели да се качат, съобщи сайтът NEWS.ru, който помести списъка с фамилиите на пътниците, купили си билет за експреса. Момичетата не успели да разпечатат електронния си билет на гарата в Москва и помолили началника на влака да ги пусне, а разпечатката да направят при пристигането в Санкт Петербург, но той отказал, разказа пред журналисти едно от момичетата, представило се като Марина Смирнова. Тя трябвало да пътува във втория вагон, един от тези, които са се преобърнали, съобщи РИА "Новости". Дерайлирали са последните три вагона, като номерацията върви отзад напред, започвайки от края на влака.

Два хеликоптера с медицински екипи са пристигнали от Москва на мястото на катастрофата на експреса за Санкт Петербург, съобщи РИА "Новости". Общата вместимост на двете машини Ми-8 и Бк-117 е до 20 души. Медицинските екипи подготвят тежко ранените за евакуация в Москва. Колона от 10 линейки на "Бърза помощ", ескортирани от полицейски коли, потеглила от столицата за Бологое, където ще бъдат идентифицирани загиналите.

Дълбоко сме натъжени от загубата на човешки живот при дерайлирането на влака от Москва за Санкт Петербург, заяви говорителят на Белия дом Робърт Гибс в комюнике, цитирано от АФП.