Възобновиха спасителните операции на Коста Конкордия
Възобновиха спасителните операции на Коста Конкордия / Reuters

Водолази произведоха две контролирани експлозии на круизния кораб "Коста Конкордия", заседнал край бреговете на Италия, и бяха подновени спасителните операции, прекъснати за кратко през нощта заради лошото време, предаде Асошиейтед прес.

Продължава подготовката за изпомпване на горивото (1,9 милиона литра), за да не се допусне то да изтече в морето. Изпомпването се очаква да започне в събота, посочва БТА.

Продължава и издирването на оцелели, макар вероятността да има такива да е минимална, заяви ръководителят на спасителната операция Франко Габриели, цитиран от Франс прес. Имайки предвид колко време мина и условията, ще е чудо, ако бъдат намерени оцелели, изтъкна Габриели, който допълни, че се проверяват всички части на кораба.

"Коста Конкордия" заседна и се преобърна край остров Джилио на 13 януари, след като капитанът се отклони от курса на лайнера и той се удари в риф, а след това се наклони на една страна. Наложи се да бъдат евакуирани над 4000 души. При инцидента загинаха 16 души, а 17 все още се водят за изчезнали.