По време на 20-годишната си кариера във военновъздушните сили на САЩ Дан Хамптън е извършил 151 полета с щурмови самолет. Той споделя, че въпреки че Украйна вероятно ще получи по-стар модел на изтребителя, F-16 все още може да промени играта на бойното поле за Ukrainian Air, разказва Voice of America (VOA).
 
Едно от хубавите неща на самолета е, че е много лесен за надграждане с по-модерна авионика, електроника, радари. Самолетите, руско производство, нямат нищо подобно и ако се управляват от западни пилоти или обучени на запад пилоти, това е по-голямо предимство, защото ние не летим като руснаците и не обучаваме хората по този начин, допълва той.
 
Хамптън е насърчавал САЩ да изпратят изтребители F-16 в Украйна още през пролетта на 2022 г. и беше разочарован, че на САЩ отне толкова време за одобрение.
 
Западните съюзници изпратиха F-16 в Украйна. Филип Брийдлав, върховен командир на НАТО от 2013 до 2016 г и бивш пилот на F-16, споделя, че самолетите могат да помогнат на Украйна да провежда наземни операции.

"Красотата на тези многоцелеви самолети е, че след като установят това въздушно превъзходство над нашите войски, така че нашите войски да могат да водят модерна маневрена война, която изисква бойно поле превъзходство във въздуха, щом могат да извършат тази модерна маневрена война, тогава F-16 започва да съществува изключително способно оръжие за поддържане на маневри на земята", допълва той.
 
Австрийският военен експерт Густав Гресел казва, че последните масирани въздушни атаки на Русия срещу украински градове са показали, че системите за противовъздушна отбрана на Украйна работят много ефективно и че се показва колко решаваща е войната.
 
Проблемът, разбира се, при съществуващите в Украйна изтребители със Су-27 и МиГ-29 е не толкова в самолетите, а в боеприпасите.
 
Повечето от ракетите и ракетите, които тези самолети изстрелват, се произвеждат в Русия и е много трудно. Така че, ако Украйна продължи да прихваща такива цели с изтребители, тя ще има нужда от Запада.  Западни изтребители, от които да изстрелват западни ракети.

Украйна ще се нуждае от около 36 до 40 самолета F-16. Тъй като самолетът исторически е толкова надежден, обяснява той, Украйна не се нуждае от огромен брой от тях.

Според западни военни в момента украинските пилоти се обучават да управляват самолети в Дания и Англия, но не е ясно кога те ще бъдат готови да пилотират. Също така не е ясно кога самолетите ще бъдат доставени в Киев.
Voice of America (VOA)