Върховният съд в Лондон потвърди освобождаването на Джулиан Асандж
Върховният съд в Лондон потвърди освобождаването на Джулиан Асандж / снимка: Reuters

Основателят на сайта Wikileaks Джулиан Асандж беше освободен под гаранция от Върховния съд в Лондон, който отхвърли обжалването на решението за освобождаването му при строги условия, съобщава АФП.

"Ще предоставя освобождаване под гаранция", съобщи съдия Дънкан Оусли, чието решение не може да бъде обжалвано.

Джулиан Асандж се намира в ареста в Лондон от 7 декември във връзка с процедура по екстрадирането му в Швеция по дело за сексуална агресия. Той два пъти опита да извоюва освобождаването си от съда - първия път, след като се предаде на полицията на 7 декември, втория път във вторник, припомня БГНЕС.

Във вторник лондонски съд постанови, че Асандж може да бъде освободен под гаранция от 200 000 лири и при спазване на редица строги условия, но Швеция обжалва решението.

Джулиан Асандж присъстваше в съдебната зала, както и майка му Кристин, пристигнала от Австралия. Освен това съдията потвърди с някои промени условията за освобождаването, определени от първоинстанционния съд във вторник. Асандж трябва да носи електронна гривна, да стои под домашен арест в жилището на свой приятел и поддръжник на около 20 км от Лондон, да спазва вечерен час и да плати гаранция от 240 000 паунда (283 000 евро), от които 200 000 в брой. Върховният съд промени вечерния час и условията, в които Асандж трябва редовно да се явява в най-близкия полицейски участък.