Върховната рада назначи за временен президент Александър Турчинов
Върховната рада назначи за временен президент Александър Турчинов / снимка: БГНЕС

Върховната рада възложи на председателя на парламента Александър Турчинов пълномощията на президент, предаде ИТАР-ТАСС.

Председателят на Върховната рада възложи до 25 февруари, вторник, депутатите да се договорят за създаване на парламентарно мнозинство и на правителство на народното доверие, предаде ИТАР-ТАСС.

Вчера украинските депутати избраха Александър Турчинов, дясната ръка на опозиционния лидер Юлия Тимошенко, за председател на парламента на мястото на верния човек на оспорвания президент Виктор Янукович. По-рано Володимир Рибак, който е от близкото обкръжение на президента Виктор Янукович, подаде оставка като президент на парламента. Рибак подаде оставка, след като редица депутати от управляващата Партия на регионите обявиха, че ще я напуснат.

Александър Турчинов, избран днес за временен президент на Украйна, е близък съюзник на бившия премиер Юлия Тимошенко. Избирането му е първата крачка към съставянето на правителство на опозицията, отбелязва ДПА. Турчинов и Тимошенко са съучредители на опозиционната партия „Баткившчина”, и двамата са родом от Днепропетровск в Югоизточна Украйна.

Понастоящем 49-годишният Турчинов е зам.-председател на „Баткившчина”, припомня Ройтерс и припомня, че след Оранжевата революция от 2004-2005 г. той оглавяваше Службата за сигурност на Украйна.

Издадена е заповед за задържане на бившия украински министър на доходите и таксите Александър Клименко, както и на бившия генерален прокурор Виктор Пшонка, предаде Ройтерс, като се позова на информация от днешното заседание на Върховната рада. Изпълняващият длъжността генерален прокурор на бившата съветска република Олег Махницки заяви пред Върховната рада, че е започнало разследване, а оперативно-следствена група работи по задържането на лица, които трябва да бъдат изправени пред съда.

Генералната прокуратура на Украйна ще обяви за международно издирване длъжностни лица, заподозрени за масово убийство на хора, заяви още Махницки, цитиран от ИТАР-ТАСС. От парламентарната трибуна Махницки заяви , че ще се разследват и факти за прояви на сепаратизъм в страната.

По думите му всички наказателни дела срещу екстремисти ще бъдат прекратени, а самите радикали ще бъдат пуснати на свобода. Арсен Аваков, който изпълнява функциите на вътрешен министър на Украйна, заяви в парламента, че безредиците и насилието ще спрат до ден-два.

Междувременно Върховната рада на Украйна уволни министрите на здравеопазването и на образованието и науката, предаде ИТАР-ТАСС.

Парламентът на Украйна постанови днес да бъде възстановена държавната собственост върху резиденцията „Межигиря” край Киев, която на времето бе приватизирана от Виктор Янукович, предаде ИТАР-ТАСС. Решението бе подкрепено от 324 депутати при нужните 226.

Членовете на Върховната рада отмениха закона за държавната езикова политика, влязъл в сила през август 2012 г. Този закон предоставяше на руския език статут на регионален език в районите, където е майчин за не по-малко от 10% от населението. По данни не предишното правителство на Украйна руският език бе с регионален статут в 13 от 27-те области в страната.

Депутатите приеха днес и законопроект, който възстановява правото на Върховната рада да назначава съдиите. Решението бе подкрепено от 254 членове на 450-местната Рада, а останалите не гласуваха. Днес депутатите поред гласуват решения за отстраняване на министри от досегашното правителство в оставка.

Около 14.00 ч. председателят на Върховната рада на Украйна прекъсна работата на парламента за днес и обяви, че тя ще се поднови утре, предаде ИТАР-ТАСС. Александър Турчинов обясни прекъсването с необходимост „да се проведат консултации за съставяне на коалиция, както и да се изработят законопроекти”. Той заяви, че Върховната рада ще поднови работа утре в 16.00 ч. (и българско време) и че час по-рано ще има консултации между ръководителите на парламентарни групи.

На днешното заседание на радата Турчинов засегна и темата за икономическото състояние на страната. Той заяви, че ситуацията в икономиката на Украйна е катастрофална и посочи, че в хазната няма „никакви средства”.