Временното правителство на Киргизстан въведе извънредно положение
Временното правителство на Киргизстан въведе извънредно положение / netinfo

Временното правителство на Киргизстан въведе от днес до 1 юни извънредно положение и комендантски час в южния град Джалал-Абад, крепост на сваления президент Курманбек Бакиев, където днес отново избухнаха кървави сблъсъци, предаде АФП. Според приетия указ извънредното положение се обявява с цел да се осигури безопасността на гражданите и да се нормализира обстановката, а също и да се даде възможност на временното правителство да въведе ред, съобщи ИТАР-ТАСС. 

От 20.00 ч. вечерта до 6.00 ч. сутринта ще бъде в сила комендантски час. За комендант на Джалал-Абад и Сузакски район е назначен и.д. министър на вътрешните работи Бактибек Алимбеков.

При днешните сблъсъци в града загинаха двама души от местното население и 63-ма бяха ранени. Властите обвиниха за насилието привържениците на Бакиев, свален от президентския пост в началото на април с кървава революция, отнела живота на 87 души.

Пресслужбата на временното правителство е съобщила за руската агенция, че въпросът за назначаването на Роза Отумбаева за президент през преходния период ще бъде внесен на референдум, който ще се състои на 27 юни. Съгласно указа временният президент ще изпълнява едновременно и функциите на министър-председател до формирането на ново правителство. Документът освен това му забранява да членува в политически партии и изисква от него да спазва политически неутралитет. Негово задължение ще бъде да гарантира организирането на свободни и честни избори на президент и парламент. 

Временното правителство на Киргизстан въведе извънредно положение
netinfo

В началото на април сблъсъци между антиправителствени демонстранти и силите за сигурност създадоха напрежение в Киргизстан. Това доведе до смъртта на 74 души, по данни на властите ранените са над 500. Напрежението избухна заради президента Курманбек Бакиев. Протестите срещу правителството на Бакиев започнаха в град Талас, разпространиха се в други части на страната и прераснаха в ожесточени сблъсъци между милицията и демонстрантите. Правителствени сгради, автомобили и магазини бяха подпалени в столицата Бишкек. Киргизстански медии съобщиха за плячкосване на музеи и бизнес центрове. Роза Отунбаева, която оглави временно правителство след свалянето на президента, заяви, че до шест месеца ще бъдат произведени президентски избори и ще бъде изработена нова конституция.

Киргизстан, който граничи с размирния китайски Синцзян-Уйгурски автономен район, обяви независимост от СССР през 1991 г. Мнозинството от населението, наброяващо 5,3 милиона души, са мюсюлмани сунити.