Временният президент на Абхазия назначи нов премиер
Временният президент на Абхазия назначи нов премиер / снимка: Guliver/Getty Images

Изпълняващият длъжността президент на Абхазия Валерий Бганба представи днес нов състав на правителството на отцепилата се от Грузия проруска република. С президентски указ за и.д. премиер е назначен Владимир Делба. Всички министри остават на постовете си като временно изпълняващи длъжността, съобщи ИТАР-ТАСС

"Няма да се меся във всекидневните ви работи. Всеки един от вас има определени от закона задължения. Работете, никой няма да ви пречи. От правителството сега зависи доколко спокойно и нормално ще минат изборите", каза временният президент. По-рано той обяви оставката на досегашния премиер Леонид Лакербай.

През уикенда парламентът на отцепилата се грузинска област назначи своя председател Валерий Бганба за и. д. президент и насрочи извънредни президентски избори на 24 август. Президентът Александър Анкваб подаде оставка малко преди това под натиска на опозиционните сили и избяга в руската военна база в Гудаута, отбелязва БТА.

Говорител на временния президент заяви вчера, че между него и Анкваб е имало среща на четири очи. По-рано лидерът на абхазката опозиция и депутат от Народното събрание Раул Хаджимба обяви, че Анкваб може да участва в предсрочните президентски избори, насрочени за 24 август.