Войници на КНДР убиха южнокорейска туристка
Войници на КНДР убиха южнокорейска туристка / снимка: БГНЕС
Южна Корея реши днес временно да прекрати пътуванията на свои туристи до севернокорейски планински курорт, след като южнокорейска туристка бе застреляна от севернокорейски войници, защото навлязла в съседната военна зона. Това предаде АФП, цитирайки правителствен източник. "От утре посещенията на туристи временно се спират", каза на пресконференция представител на министерството на националното обединение.

Според официални източници, цитирани от агенция Йонхап, 53-годишната жена навлязла в забранената зона, докато се разхождала край голф игрище рано сутринта. Южнокорейски медии твърдят, че туристката влязла във военната зона, след като прескочила оградата й. Жената била предупредена да не навлиза в зоната и побягнала, но войниците открили огън, каза министърът на националното обединени Ким Ха-Джун, позовавайки се на южнокорейската компания, управляваща курорта - "Хюндай Асан", посочва АП.

Курортът Къмгансан (Диамантената планина) е един от най-популярните в Северна Корея. От 1998 г. той е отворен за посещения на туристи от Южна Корея и оттогава е посетен от над половин милион южнокорейци. Днешният случай е първият, при който южнокорейски турист е убит в КНДР.

В същото време в Сеул президентът Ли Мьон Бак предложи на северната съседка да започнат преговори за прилагане на сключени досега споразумения, в опит да намали напрежението в отношенията между двете страни. "Между двете корейски държави трябва да започне обширен диалог", подчерта президентът в реч пред парламента и предложи да помогне на комунистическия режим за разрешаване на сериозната криза с изхранването на населението.