Водите с токсично замърсяване от Унгария достигнаха Дунав?
Водите с токсично замърсяване от Унгария достигнаха Дунав? / снимка: Reuters
Водите с токсично замърсяване от Унгария достигнаха Дунав?
33353
Водите с токсично замърсяване от Унгария достигнаха Дунав?
  • Водите с токсично замърсяване от Унгария достигнаха Дунав?

Цяла нощ унгарските спасителни екипи продължиха да разчистват улиците и дворовете на селата, замърсени с токсичната тиня, изляла се от хвостохранилище на алуминиев завод. Не спира и издирването на изчезнали хора, съобщава полският вестник „Газета виборча".

Токсичният поток червена тиня, изтекъл при промишлената катастрофа в Унгария, достигна тази сутрин река Дунав с алкално равнище леко над нормата, съобщи цитиран от АФП висш служител на унгарското „Управление на водите". Пробите, взети на мястото, където река Раба се влива в Дунав, показват леко завишение на алкалността на водата спрямо нормата - 8,96 до 9,07% при норма 8 на сто, посочва източникът на АФП. Според агенцията токсичният поток е преминал от Раба в Дунав малко след 6.30 ч. по Гринуич тази сутрин при Дьор.

Според Ройтерс, която се позовава на говорител на унгарската служба за борба с бедствията, червената кал е стигнала до река Раба, но все още не до Дунава. Източникът на агенцията обаче цитира данни от по-ранен момент - 3.30 ч. по Гринуич. Според него отровният разлив е отровил рибата в река Марцал - първата, до която е стигнал. 

Отровната кал, изляла се от хвостохранилище на унгарски алуминиев завод, е стигнала днес до Мошонски Дунав - южния ръкав на Дунава, каза за Ройтерс говорител на унгарската Националната служба по бедствията Тибор Добшон. Той съобщи, че разливът е стигнал в 7.30 ч. по Гринуич до Мошонски Дунав, който се отделя от Дунава близо до унгарската граница със Словакия и Австрия и после се влива на изток отново в основното русло.  Говорителят уточни, че токсичността на носената от реката тиня е намалена до степен, в която тя не се очаква да нанесе щети на околната среда. Показателят за киселинност на калта, който е бил 12, сега е под 10.

В Унгария спасителните екипи се опитват да ограничат размерите на екологичната катастрофа. Във водите на река Марцел са изсипани вече 10 000 тона вар, войници запушват пробива в стената на резервоара.

Цялата екосистема на унгарската река Марцал е напълно унищожена, съобщи говорителят на унгарската Националната служба по бедствията Тибор Добшон, цитиран от АФП. „Цялата екосистема на река Марцал е унищожена, силно повишеното алкално равнище е погубило всичко. Рибата е отровена, растителността също не можахме да спасим", заяви Добшон пред националната агенция МТИ.

„Опитахме се да понижим алкалността на водата в Марцал на няколко места с помощта на гипс и киселина, но всичко бе напразно", каза той, подчертавайки, че целта била алкалното ниво да се снижи под 9 в река Раба и Дунав, за да бъдат спасени техните екосистеми.

Улиците, дворовете и помещенията се чистят с лопати, мият се, а отровната кал се изнася с кофи. Вестникът цитира един от жители на село Колонтар, който се оплаква, че се работи с най-примитивни методи и хората, които са в пострадалите райони продължават да вдишват отровните отпадъци. Най-търсени сега са гумените ботуши, ръкавици, които са устойчиви на разяждащи вещества, кофите, чувалите и гумените облекла.

Все още не е ясен броят на жертвите, които може да са останали под пластове кал. Местните власти признаха, че в много от къщите са живеели повече хора, отколкото са били регистрирани. Много хора все още търсят близките си, посочва БТА.

Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан посети Колонтар, едно от трите села, които бяха залети от червена отровна кал, и каза, че най-тежко пострадалото селища явно няма да бъде възстановено, предаде АП. Премиерът заяви, че според него няма смисъл да се възстановява селото на същото място. Според местните власти щетите, причинени на 34 от общо 800-те къщи в селото, са толкова сериозни, че не могат да бъдат ремонтирани.

„Разливът на шлака в Унгария заплашва река Дунав, но властите в Будапеща правят всичко по силите си, за да предотвратят замърсяването", увери още той. „Хората са отчаяни, нямат въобще вяра в никого. Преди две седмици е имало контролна проверка и според официалните доклади всичко е било наред. Вие обаче виждате какво означава това „всичко е наред"! Най-сериозното нещо, извън загубата на човешки животи, е замърсяването. Не знаем точния размер на замърсяването, имам предвид не като площ, а като съдържание на вредни вещества. Смятам, че това е сериозна екологична катастрофа - сериозна и голяма. Застрашени са и реките - някои от тях са замърсени на десетки километри от тук".

Унгарският вестник „Модяр хирлап" писа, че в Унгария по времето на комунизма са построени много подобри утайници с токсични отпадъци и то близо до големи реки и градове. В град  Алмашфюзитьо, близо до границата със Словакия, недалеч от Дунава, се складират 7 млн. куб.м токсични отпадъци. Поредният склад в Мошонмодяровар се намира само на 100 м от града с население от 30 000 души.

Екологичната катастрофа, възникнала в понеделник след изтичане на токсична тиня от хвостохранилище на завода за алуминий в унгарския град Айка, застрашава цялата екосистема по течението на втората по дължина след Волга река в Европа.