Влакова катастрофа в Русия, 25 загинаха
Влакова катастрофа в Русия, 25 загинаха / cнимка: Reuters

Четири вагона от експреса Москва-Санкт Петербург дерайлираха тази нощ. По последни официални данни за загинали се смятат 25 души - 23-ма от тях са загинали на място, двама са починали в линейките на път за болницата, съобщи министърът на здравеопазването и социалното развитие Татяна Голикова. Появиха се информации, че броят на жертвите е достигнал 39, но Министерството на извънредните ситуации на Русия опроверга тези данни. От ведомството потвърждават за смъртта на 25 души, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на заместник-началника на управлението за информация на министерството Елена Чернова.

Катастрофата на пътническия "Невский експрес", пътуващ от Москва за Санкт Петербург, станала на границата между Тверска и Новгородска област, съобщи министерството на извънредните ситуации на Русия. Според държавната железопътна компания една от версиите е терористичен акт, предаде ИТАР-ТАСС.

Министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу свика спешно съвещание в националния център за управление на кризисни ситуации с участието на министъра на вътрешните работи Рашид Нургалиев и министъра на здравеопазването и социалното развитие Татяна Голикова.

Девет часа след катастрофата в Тверска област на влака Москва-Санкт Петербург броят на загиналите и пострадалите продължава да нараства, съобщи ИТАР-ТАСС. По-сложен е въпросът с преброяването на хората, чието местонахождение още не може да се определи. Според Голикова те са 19. Преди нея министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу обаче заяви, че в неизвестност са 27 души, информира БТА. РИА новости съобщава за 32-ма изчезнали. Голикова съобщи за 93-ма ранени - 71 в болници в Новгородска и Тверска област, и още 22-ма в Санкт Петербург. Шойгу посочи друго число - 102-ма ранени.

По неустановена засега причина от релсите са излезли три вагона. По думите на очевидци по телевизия "Вести" в разрушените вагони всичко било смачкано. Един от тях пострадал особено тежко. В последния вагон не беше останало нищо, всичко се беше смесило в равен слой, хора и седалки се бяха смесили в равен слой, травмите бяха страшни, разказва един от пътниците. Те чули пукот преди катастрофата в 21.34 ч. московско време. Тя станала в просека в гора, където нямало покритие на мобилните телефони и спасителите трудно се добрали. Ударът ни размята като кибритени клечки, навярно просто ни е провървяло, че тези вагони се откъснаха, продължава очевидецът. При първичния оглед под една от релсите е намерена яма с диаметър един метър, поради което от железопътната компания заявиха, че една от версиите е терористичен акт.

Министерството на извънредните ситуации на Русия откри горещи телефонна линии в Санкт Петербург и Москва във връзка с катастрофата. На тел. 8-459-626-37-07 в Москва и тел. 8/812/-718-25-16 може да се получи информация и психологическа помощ, съобщават от министерството. Железопътната компания също откри горещи телефони: 8/812/-457-49-05 и /812/-436-88-13, които ще дават информация за пристигането на пасажерите от катастрофиралия влак в Санкт Петербург. За тях е изпратен специална композиция. На Московската гара в града се подготвят медицински служби и лекари психолози за приемането на пътниците и роднините им.

Съставени са списъци на пътниците в дерайлиралите вагони. Пострадалите се настаняват в болниците в близките населени пунктове.

Във влака Москва-Петербург, който катастрофира снощи, е имало 633 пътника, съобщи министерството на извънредните ситуации на Русия. Композицията била съставена от 14 вагона, в които пътували 633 пасажери и 20 членове на обслужващата железничарска бригада. 

Аварията с пътническия експрес номер 166 от Москва за Санкт Петербург е станала в 21.34 ч. снощи на около 25 км от градчето Бологое на границата територията на  Новгородска област на 2 км от административната граница с Новгородска област. Дерайлирали са последните вагони от влака. 

Това не е първото произшествие с "Невский експрес". На 13 август 2007 г. приблизително по същото време дерайлира подобен  влак в резултат от терористичен акт. Пострадаха около 60 души. В различно време по подозрение за атентата бяха задържани седем души, но в крайна сметка останаха трима обвиняеми. На 25 ноември 2009 г. гражданинът на Ингушетия Макшарип Хидриев призна в съда, че е виновен в съучастие в организирането на взривяването на влака. Друг гражданин на Ингушетия - Саламбек Дзакхиев, преди това бе осъден на две години и четири месеца в колония, задето се опитал да даде подкуп на следователя. Третият подсъдим - Павел Косолапов, бе обвинен задочно и се издирва.