Висшето ръководство на управляващата партия в Египет подаде оставка
Висшето ръководство на управляващата партия в Египет подаде оставка / снимка: Reuters, архив

Ръководството на управляващата националнодемократична партия в Египет подаде оставка, включително Гамал Мубарак, синът на президента Хосни Мубарак, съобщи Ройтерс, като цитира държавната телевизия. Телевизия Ал Арабия съобщи, че Хосни Мубарак също е подал оставка като председател на партията, но това още не е потвърдено официално, предаде Ройтерс. Представител на партията заяви, че не може да потвърди информацията, но уточни, че дори Мубарак да се е оттеглил от ръководството на партията, това няма да засегне позицията му като президент. Това са две различни позиции, подчерта той.

Новината бе посрещната с презрение от протестиращите на площад Тахрир, съобщи АП. Един от тях заяви, че това ще укрепи тяхната решимост и увереност, понеже показва ,че побеждават и че режимът отстъпва малко по малко.

Новината бе разпространена с гриф „срочно” от агенция Ройтерс, която по-късно се позова на телевизия Ал Арабия. Самата телевизия впоследстиве уточни, че засега няма потвърждение на информацията. Държавната египетска телевизия съобщи, че „председателят на НДП Хосни Мубарак е решил да извърши промени в ръководството на партията”, с което бяха отстранени някои от най-старите й представители. Новият генерален секретар Хосам Бадрауи ще изпълнява и задълженията на секретар по политическите въпроси, с които до 25 януари се занимаваше синът на президента Гамал Мубарак.

Държавната телевизия съобщи, че е подал оставка и е сменен шестчленният Ръководен комитет на Генералния секретариат. Новият генерален секретар на партията е Хосам Бадрауи, представител на либералното крило, уточнява БТА. Досегашният генерален секретар Сафуат ел Шериф, 77-годишен, е стожер на старата гвардия от 60-те години. Той е и председател на горната камара на парламента.

Без място в ръководството, Гамал Мубарак вече не отговаря на изискванията за президентски кандидат на партията съгласно конституцията. Подали са оставка също Закария Азми, началник на канцеларията на Хосни Мубарак, говорителят на партията Али ел Дин Хилал и индустриалният магнат Ахмед Езз, който вече обяви, че се оттегля, няколко дни преди началото на демонстрациите.

Междуврменно египетски военен командир се обърна към хилядите демонстранти, лагеруващи на площад Тахрир в центъра на Кайро, в опит да ги убеди да спрат протеста, който блокира икономическия живот в столицата, съобщи Ройтерс. Всички вие имате право да изразявате мнението си, то моля ви, спасете това, което е останало от Египет. Погледнете около себе си!, каза генерал Хасан ал Роуини, началник на централното командване, обръщайки се към протестиращите с мегафон.

Тълпата отвърна с викове, че президентът Хосни Мубарак трябва да подаде оставка, след което генералът се оттегли с думите: Няма да говоря в такава обстановка.

Преди това войници накараха някои протестиращи да се преместят, за да освободят място за автомобилен трафик. Няколко хиляди души остават на площада и днес. Част от тях са тук от дни. Работната седмица в Египет започва от утре, когато би трябвало банките да отворят отново. „Трябва да разчистим пътя през площада, трябва автомобили отново да могат да се движат през Тахрир. Хората може да останат на площада, но не и да спират движението”, обясни генерал Роуини, докато обикаляше площада, за да разговаря с протестиращите, информира БТА.

Войници разчистиха пространство в средата на площада, отделяйки с кордон протестиращите край Египетския музей от останалите. Реакцията на демонстрантите бе смесена, макар че те поддържаха сърдечни отношения с военните през 12-те дни на демонстрациите. В един момент те започнаха да думкат по барикадите, издигнати край музея, за да повикат другите на помощ, опасявайки се, че армията ще ги изтласка.