Венецуела обяви тридневен траур заради смъртта на Кастро
Венецуела обяви тридневен траур заради смъртта на Кастро / БГНЕС

Правителството на Венецуела обяви тридневен национален траур заради смъртта на историческия лидер на кубинската революция Фидел Кастро, предаде ТАСС. "Боливарска република Венецуела обявява тридневен национален траур, за да почете паметта и вечното наследство на команданте Фидел Кастро", заяви външното министерство.

Управляващите социалисти във Венецуела скърбяха за Кастро, а твърдолинейните опозиционери се радваха за смъртта му, описвайки го като диктатор, посочва Ройтерс.

Левите правителства на Куба и Венецуела станаха близки съюзници при управлението на Кастро и покойния венецуелски президент Уго Чавес. Отношенията между тях бяха подсилени от щедри петролни доставки от Венецуела за Куба в замяна на хиляди кубински лекари, учители, спортни треньори и съветници по сигурността.

Петролните доставки за Куба обаче намаляха през последните години, след като Венецуела изпадна в тежка икономическа криза.

Смъртта на Фидел Кастро - краят на една епоха

Специалните лични отношения също охладняха след смъртта на Чавес през 2013 г. Неговият наследник Николас Мадуро и кубинският лидер Раул Кастро, който пое властта от по-големия си брат през 2008 г., нямат толкова силна връзка.

Опозицията във Венецуела се опитва да отстрани от власт Мадуро и някои активисти виждат смъртта на Кастро като благоприятен знак. "Ние определено преживяваме смяна на една епоха, диктатурата умира", написа в Twitter опозиционният депутат Хуан Гуайдо.

Опозиционни активисти казват, че Чавес и Кастро може в началото да са имали добри намерения да се борят с дълбоките икономически неравенства и политиците от елита, но са се превърнали в тирани.

Някои венецуелци са убедени, че Хавана праща заповеди на Каракас и се оплакват от недостига на хранителни и други продукти, който според тях е превърнал страната им в "Кубацуела".

Венецуела обяви тридневен траур заради смъртта на Кастро
netinfo

Алжирският президент Абделазиз Бутефлика обяви осемдневен траур във връзка със смъртта на лидера на Кубинската революция Фидел Кастро. Бутефлика също изрази съболезнованията си на настоящия лидер на Куба - братът на Фидел Кастро - Раул. Той подчерта, че е загубил "приятел и съратник от повече от половин век".

Световноизвестният испански тенор Пласидо Доминго отмени насрочения концерт в Хавана във връзка със смъртта на водача на Кубинската революция Фидел Кастро.

Източник: БТА