Венецуела обмисля да се включи в група за решаване на сирийския конфликт
Венецуела обмисля да се включи в група за решаване на сирийския конфликт / снимка: Reuters

Венецуела ще обмисли предложението на Иран да се присъедини към група от необвързани страни с цел намиране на решение на кризата в Сирия, заяви президентът Уго Чавес, цитиран от Асошиейтед прес.

Чавес винаги е бил явен поддръжник на сирийския президент Башар ал Асад, който е широко критикуван, че използва сирийската армия срещу народните бунтове, което е довело до смъртта на най-малко 23 000 души от началото на безредиците преди 18 месеца.

Чавес заяви, че ще разгледа предложението на Иран от края на миналия месец за съставяне на група от необвързани страни като Венецуела, Ливан и Ирак, която да се опита да сложи край на кръвопролитията в Сирия.

"Ще преценим предложението и се надяваме да можем да помогнем по някакъв начин за постигане на мир в Сирия", заяви венецуелският лидер, като изпрати поздрави на президента Башар ал Асад и на сирийския народ, "които устояват на една империалистическа агресия".

Чавес обвинява Вашингтон, че подклажда насилие в Сирия, подобно на това в Либия, което доведе до свалянето от власт и убийството на неговия съюзник Муамар Кадафи, посочва БТА.

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, също съюзник на Чавес, посети Венецуела миналия януари на фона на напрежението със САЩ във връзка с ядрената програма на Техеран.

Правителството на Венецуела казва, че сирийският конфликт трябва да бъде решен мирно, без чуждестранна намеса.