Великобритания не изключва военна намеса в Сирия
Великобритания не изключва военна намеса в Сирия / снимки: Reuters

Британският външен министър Уилям Хейг заяви днес, че правителството в Лондон не изключва възможността от международна военна намеса за прекратяване на насилието в Сирия, предаде АП.

В реч пред парламента Хейг каза, че Великобритания е съсредоточена върху дипломатическите усилия за слагане на край на конфликта, но „не изключва никой друг вариант, който може да на някой етап да спре кръвопролитието”. Той подчерта, че сирийският президент Башар ал Асад се опитва „с абсолютна нехуманност да сее терор” сред опонентите си.

Британският министър прикани Русия да упражни натиск върху Асад и предупреди, че предстоящата по-късно този месец международна конференция в Москва за сирийската криза може „да спечели време на режима да убие още невинни хора”, отбелязва още БТА.

Уилям Хейг каза още в речта си, цитирана от ДПА, че свързани с Ал Кайда терористични групировки извършват нападения в Сирия с цел да увеличат насилието. Министърът повтори позицията си, че положението в Сирия започва да наподобява това в Босна през 90-те години.