Великобритания даде временно убежище на сина на Курманбек Бакиев
Великобритания даде временно убежище на сина на Курманбек Бакиев / снимка: Reuters

Синът на сваления киргизстански президент Курманбек Бакиев, Максим Бакиев, е получил временно убежище във Великобритания, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

33-годишният Максим Бакиев се намира на територията на Великобритания от миналата неделя, когато пристигна с частен самолет на летище „Фарнбъро" в Хемпшър, югозападно от Лондон. Той поиска политическо убежище от британските власти, твърдейки, че е обект на необосновано преследване в страната си. „Бях принуден да напусна страната си от страх за живота си", се казва в изявление на Бакиев-младши, разпространено от адвокатската кантора, която го представлява. „Временното правителство на Киргизстан всеки ден ме обвинява в нови и нови престъпления. Тези обвинения са лъжливи и целят да отвлекат вниманието от собствените им грешки", се посочва още в изявлението, пише БТА.

Властите в Киргизстан поискаха Бакиев-младши да бъде екстрадиран в родината си, където е заподозрян в злоупотреба и разхищаване на държавни средства. Курманбек Бакиев беше свален от президентския пост в Киргизстан през април, след което той и семейството му напуснаха страната.