Вашингтон приветства назначаването на първия президент на ЕС
Вашингтон приветства назначаването на първия президент на ЕС / cнимка: Reuters

Вашингтон приветства назначаването на първия президент и на първия върховен представител за външната политика на Европейския съюз на състоялия се вчера извънреден Европейски съвет в Брюксел. Новите ръководни постове "ще засилят Европейския съюз и ще му позволят да бъде още по-силен партньор" на САЩ, се посочва в изявление на Белия дом.

Белгийският премиер Херман ван Ромпой бе избран снощи за първия президент на Европейския съюз от лидерите на 27-те страни членки, които се събраха на извънредна среща в Брюксел. Британският еврокомисар за търговията Катрин Аштън бе избрана за върховен представител за външната политика - първия де факто външен министър на съюза.

Не можеше да бъде направен по-добър избор на ново ръководство на Европейския съюз, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на пресконференция снощи след приключването на извънредния Европейски съвет в Брюксел. Френският президент Никола Саркози също заяви подкрепата си за новоизбрания президент на ЕС, изтъквайки, че лидерите на съюза са направили "прекрасен избор". По думите му консенсусът за избора на Ван Ромпой е бил постигнат "бързо и безболезнено".

Британският премиер Гордън Браун изрази задоволство от факта, че първият върховен представител за външната политика на ЕС е представител на Великобритания. Изборът на баронеса Катрин Аштън гарантира, че гласът на Великобритания "ще се чува по-добре" в Европа, подчерта той.