Вашингтон предупреди за опасност от атентати в американски предприятия
Вашингтон предупреди за опасност от атентати в американски предприятия / снимка: БГНЕС, архив

Американското министерство на вътрешната сигурност разпрати до хиляди ръководители на промишлени предприятия в САЩ предупреждение за опасност от атентати на Ал Кайда. Това съобщи телевизия Ей Би Си, цитирана от Франс прес.

Според министерството терористичната мрежа може да организира атаки във връзка с 10-ата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 година, като използва елементи, внедрени в химически заводи или рафинерии, пише БТА. Това сочели данни от документи, открити на 2 май, когато американски командоси убиха в Пакистан Осама бин Ладен, пояснява Ей Би Си.

На 14 юли "Уолстрийт джърнъл" писа, че бившият лидер на екстремистката организация планирал нов атентат в САЩ на 11 септември т. г., напомня агенцията. Според цитирани в статията американски представители, пожелали анонимност, в пакистанската резиденция на Бин Ладен били намерени данни, но нямало доказателства, че зараждащият се заговор щял да прерасне в конкретни действия.

Същевременно прекалената недискретност на скенерите за цяло тяло по американските летища и недоволството от начина на работа с тях накара американското Управление за безопасност на транспорта да обяви, че ще внедри нова система за сканиране и откриване на опасни предмети у пасажерите, предадоха световните агенции.

Става дума за софтуер, чрез който ще се осъвременят скенерите за цяло тяло. В резултат на това на екрана на скенера вече ще се появява само един общ силует, върху който ще се открояват откритите опасни предмети или аномалии. Така действителното изображение на пътниците ще бъде премахнато и контролиращите служители ще виждат един и същи силует, се казва в съобщение на управлението.

Новият софтуер няма да налага и мобилизирането на втори проверяващ служител, както досега. Той ще започне да се инсталира прогресивно по летищата в идните дни, като до няколко месеца ще бъде внедрен на 40 летища.

Американското управление планира по-късно тази година да изпробва подобен софтуер и върху 247 скенера с обратно разсейване на вълните, които се намират на 38 американски летища.

Решението на управлението беше взето след оплаквания на пътници, че техните интимни части са били показани открито по време на проверки с традиционните скенери. Родители се оплакаха многократно и за опипване на децата им при проверките. Според американските закони пътниците, които отказват да бъдат проверявани със скенер, имат избора да бъдат претърсени ръчно.

Скенерите за цяло тяло бяха инсталирани след опита за атентат през декември 2009 година, когато нигериец, пътуващ със самолет от Амстердам за Далас, се опита да взриви самоделно устройство, което беше скрил в бельото си.