Ван Орден: България трябва да задейства независима стабилна съдебна система
Ван Орден: България трябва да задейства независима стабилна съдебна система / снимка: БГНЕС

България да задейства независима стабилна съдебна система, която да е способна да дефинира случаите на конфликти на интереси и корупция и организирана престъпност, това са стъпките, които страната трябва да предприеме, преди излизането на следващия доклад на ЕК през юли, каза в специално интервю за Дарик бившият докладчик за България в ЕК Джефри ван Орден. В последния доклад на ЕК за България не са поставяни оценки за някои сфери, сред които усвояването на еврофондовете, защото решаването на тези проблеми е от съвсем друга област, подчерта Ван Орден.

Този доклад съдържа само технически характеристики. Истински важащият доклад ще бъде този, който ще излезе през лятото на тази година. Така че този доклад е само кратък междинен доклад, който описва някои технически подробности, за вече постигнатото през последните няколко месеца. Като създаването на нови комитети и написването на ново законодателство, но не съдържа оценка на ефективността.

В този смисъл – кои са конкретните мерки, които България трябва да предприеме преди юли следващата година, за да може докладът тогава да е по-положителен?

България трябва да задейства независима стабилна съдебна система, която да е способна да дефинира случаите на конфликти на интереси и корупция и организираната престъпност. Това е, за което настояваме. Доказателство ще са конкретните резултати, съдебните дела и присъдите по отношение на корупцията и организираната престъпност. Необходими са конкретни доказателства и това как точно българските власти решават този тип проблеми. Това, от което хората се нуждаят, са конкретни резултати.