Швейцарската полиция нареди късно снощи евакуация на няколко планински села заради разрастването на горски пожар, но за момента не е ясно точно колко хора са засегнати, предаде Ройтерс.

Цял следобед близо 200 пожарникари, войници, полицаи и горски служители работиха на терен, а хеликоптери обливаха района от въздуха, за да погасят пламъците в кантора Вале, но пожарът продължаваше да гори.

Пожарът се разраства към Рид-Морел-Ридерхорн, съобщи полицията в „Туитър“ снощи в 19:30 ч. и каза, че ще бъде евакуирано село Рид-Морел, близо до град Бриг, недалеч от границата с Италия. По-късно беше съобщено, че са евакуирани още три села и беше отправено предупреждение за свличане на камъни.

Големи горски пожари бушуват в турските окръзи Хатай, Чанаккале и Мерсин

Операторът на хеликоптерите каза, че усилията по гасене ще продължат през цялата нощ. Полицията във Вале публикува снимки на хеликоптер, който излива вода над пожара. По-късна снимка показа много по-голям пожар и плътен дим, обхванал по-голямата част от гората.

Регионът е жертва на същата средиземноморска гореща вълна, обхванала Южна Европа, с температури, които се очаква да надхвърлят 30 градуса в части от кантона Вале тази седмица.
Петя Гергова/БТА