В Русия разследват обвинение на българин, че руски депутат пере пари у нас
В Русия разследват обвинение на българин, че руски депутат пере пари у нас / снимка: Reuters, архив

Следственият комитет (СК) на Русия е започнал предварителна проверка на твърдението на българина Ивайло Зартов, че депутатът от руската Държавна дума Генадий Гудков пере пари чрез фирма в България, предаде ИТАР-ТАСС.

Според говорителя на СК Владимир Маркин проверката е започнала във връзка с електронно писмо от Зартов. В писмото си българинът твърди, че депутатът от партията "Справедлива Русия" Гудков е инвестирал чуждестранна валута в базирана в България фирма и не е плащал данъци в Русия, добави Маркин.

Проверката се води от Главното следствено управление на СК и от резултатите й ще зависи процесуалното решение - дали да бъде възбудено наказателно дело, или не, посочва ИТАР-ТАСС.

Ивайло Зартов е дал интервю за руския тв канал Ен Те Ве, в което е заявил, че последният "български проект" на Гудков е купуването на парцел от няколко хектара на живописен полуостров край Бургас, където ще бъде построено луксозно селище, пише БТА. Телевизията твърди в материала си, че Генадий Гудков превежда от Русия в България милиони евро.

Гудков, който е свързан тясно с антиправителствените протести в Русия, заяви, че кампанията срещу него е част от кампанията срещу руските опозиционни дейци. Депутатът декларира, че няма никакъв бизнес в България и обяви намеренията си да съди Ен Те Ве за клевета. Опозиционният депутат каза също, че неговият обвинител Зартов излежава 12-годишна присъда в България, а преди това е уличаван в кражба в Чехия, припомня ИТАР-ТАСС.