В Гърция стартира кампания за ограничаване на тютюнопушенето
В Гърция стартира кампания за ограничаване на тютюнопушенето / снимка: БГНЕС

Гръцкият здравен министър Димитрис Аврамопулос обяви началото на кампания, насочена към въвеждането на ограничения за тютюнопушенето на обществени места от 1-ви юли. Нейната цел е да предпази здравето на хората от вредното въздействие на тютюневия дим. Министърът е цитирал проучване на общественото мнение, според което всеки шести пушач от групи по десет лица, подкрепя кампанията.

Гърция е известна като една от страните, където живеят най-страстните пушачи в Европейския съюз. Всяка година 20 000 души умират от заболявания, свързани с употребата на цигари, което струва около 2.8 билиона долара годишно на Националната здравна система. Според новия закон всички офиси, ресторанти, кафенета и други обществени места трябва да имат обозначени и ограничени зони за пушачите. За управителите на заведения, които не спазват закона са предвидени санкции и глоби.

Това предстои да се случи и в България. На 9-ти април Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, които предвиждат забрана за тютюнопушенето на обществените места от 1-ви юни 2010 година.