В Германия ще бъде избран нов президент
В Германия ще бъде избран нов президент / Reuters

В Германия ще бъде избран нов президент, като двамата ключови кандидати са Кристиан Вулф от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, министър-председател на провинция Долна Саксония, и Йоахим Гаук, бивш източногермански пастор и дисидент, който води по популярност в допитванията.

Президентът обаче не се избира с гласа на народа, а от 1244-мата членове на специално свиканото Федерално събрание, в което участват долната камара на парламента и избраници от 16-те федерални провинции, съобщава ДПА.

Очаква се тайното гласуване, което общо взето следва партийна политическа линия, да осигури на съставената от ХДС и Свободната демократическа партия - либерали (СвДП) коалиция на Меркел мнозинство от 21 места, което би означавало категорична победа за техния кандидат Вулф.

Ако спечели Гаук обаче, това на практика ще покаже, че канцлерката е изгубила контрол над коалицията си, и ще превърне президентския избор във вот на недоверие за нейното управление.

Постът се освободи миналия месец, когато Хорст Кьолер неочаквано подаде оставка заради липсата на уважение към институцията му, след като бе критикуван за изказванията си за военната роля на Германия в Афганистан. Оставката на Кьолер (една от няколкото видни фигури, напуснали редиците на Меркел) бе пореден удар, докато канцлерката се бореше с разногласия в управляващата коалиция и с критиките в чужбина за забавянето на германския отговор на кризата с еврото.

Кандидатка за поста е и Лукреция (Лук) Йохимсен от радикалната Лява партия, но тя едва ли ще спечели повече от 124-те гласа на партията си, което прави 10 процента от представителите във Федерално събрание, пише БТА.

Въпреки че Гаук най-вероятно ще се размине с президентството, 42 на сто от германците смятат, че той може би е по-добрият кандидат. Едва 36 процента от запитаните казват същото за Вулф в най-новите анкети на института за социологически проучвания Емнид (Emnid). Много членове на ХДС и СвДП също изказаха предпочитания към Гаук, но лидерът на Свободните демократи Гидо Вестервеле увери, че коалицията е почти единодушна в подкрепата си за Вулф.