В Газа този месец са убити 173-ма палестинци и шестима израелци
В Газа този месец са убити 173-ма палестинци и шестима израелци / снимки: Reuters

Въоръжените действие между израелската армия и палестински групи в Ивицата Газа от 14 до 21 ноември са коствали живота на 173-ма палестинци и шестима израелци, повечето цивилни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Броят на палестинските жертви нарасна от 166 на 173 през седмицата, след като някои от ранените около 1300 души починаха и бяха открити още тела, посочват службите за спешна помощ в Ивицата Газа.

Сред убитите палестинци има над 40 деца и поне 13 жени. Според Палестинския център по правата на човека цивилните жертви са най-малко 105.

Точният брой на убитите бойци не е известен, но те вероятно са между 30 и 50 души.

Четирима от шестимата убити в Израел са цивилни, включително една жена, другите двама са войници. При ракетния обстрел от Газа са били ранени 240 израелци, посочва израелската армия.

Армията уточни, че за осемте дни на конфликта е нанесла удари по 1500 мишени, включително 19 командни центъра и 26 обекта за направа и складиране на оръжие.

Според същия източник общо 933 ракети, изстреляни от Газа, са достигнали Израел, докато 421 са бил прехванати от противоракетната система "Железен купол".

Въоръженото крило на Хамас "Бригадите Изеддин ал Касам" твърди, че само те за осем дни са изстреляли 1573 ракети срещу Израел.

Правителството на Хамас в Газа съобщи, че операцията е причинила щети за 1,2 милиона долара. Напълно разрушени са били 200 къщи, а повредени близо 8000. Изравнени със земята са и 42 нежилищни сгради, в това число седалището на правителството на Хамас, три джамии и медицински център, посочва източникът.

В Газа този месец са убити 173ма палестинци и шестима израелци
netinfo


Петима палестинци бяха ранени при стрелба на израелски войници, а деветима палестински рибари бяха задържани вчера - седмица след влизане в сила на примирието, отбелязва АФП.

Четирима палестинци са били ранени източно от бежанския лагер Бурейдж в централната част на Ивицата Газа, а петия пострадал близо до контролния пункт Ерец, уточниха палестински медицински източници.

Израелската армия не потвърди информацията за ранените палестинци, но потвърди, че нейни войници са реагирали на няколко опита на палестинци да преодолеят преградата, отделяща Газа от израелската територия.

Израелски катер е прехванал рибарско корабче, което навлязло в неразрешена зона.