Ураганът Карл връхлетя крайбрежието на Мексико и отслабна до циклон
Ураганът Карл връхлетя крайбрежието на Мексико и отслабна до циклон / снимка: Reuters

Ураганът Карл, представян като един от най-мощните от 30 години в региона, връхлетя мексиканското крайбрежие близо до Веракрус, югозападно Мексико, съобщи Националният център на САЩ за ураганите в Маями, цитиран от АФП и АП.

Карл достигна сушата на 15 км северно от Веракрус с ветрове със скорост до 190 км/ч, гласи последният бюлетин на центъра. Той се придвижва на запад със скорост 13 км/ч, добавят американските метеоролози. Това е първият мощен ураган за сезона в Атлантическия океан, който достига сушата. Центърът за ураганите предупреждава, че той може да предизвика вълни до четири метра, порои и наводнения, уточнява БТА. След навлизането на континента обаче Карл постепенно отслабна и се превърна в циклон 2-ра категория по 5-степенната скала на Сафир-Симпсън, съобщи мексиканската служба за Гражданска защита, цитирана от АФП.

Мексиканската държавна петролна компания „Пемекс" съобщи, че е евакуирала всички работници от платформите за добив на петрол и е прекратила производството на 14 платформи заради урагана Карл. Петролните кладенци на „Пемекс" в Мексиканския залив осигуряват по-голямата част от произвежданите 2,6 млн. барела през 2009 г.

По-рано днес мексиканските власти съобщиха, че са дезактивирали единствената си атомна централа Лагуна Верде в щата Веракрус в очакване на урагана Карл. Зоната на действие на урагана засегна и двете най-големи мексикански пристанища - Веракрус и Тампико. Евакуирано е населението от най-ниските места. Във временни убежища са настанени 9000 души. Тревога от червена степен е обявена по цялото крайбрежие на Мексиканския залив. Карл е придружен от проливни дъждове, които се очаква да продължат до неделя.