Унгарският парламент ще гласува вот на недоверие на правителството на Дюрчани
Унгарският парламент ще гласува вот на недоверие на правителството на Дюрчани / снимка: БГНЕС /

Парламентът на Унгария за първи път в съвременната история ще разисква въпроса за доверие към премиера в оставка Ференц Дюрчани и едновременно ще гласува кандидатурата на министъра на икономиката Гордон Байнаи за премиер, посочва ИТАР-ТАСС.

       

Дюрчани лично поиска през март да му бъде гласувано доверие и обясни решението си с необходимостта от формиране на ново правителство, което да разчита на по-широка поддръжка, за да осъществи необходимите реформи за излизане от кризата.

       

Предложената от Дюрчани процедура за "конструктивен вот на доверие" позволява премиерът и правителството да бъдат сменени, без да се свикват предсрочни парламентарни избори, припомня Франс прес. Веднага след като гласува внесения вот на доверие, парламентът може да избере предложения от социалистите и свободните демократи нов премиер. След продължителни консултации управляващите социалисти предложиха за премиерския пост министъра на икономиката Гордон Байнаи.

 

За да бъде отказано доверие на Дюрчани и кабинета му, е необходимо обикновено мнозинство, за което Унгарската социалистическа партия, със 188 от общо 386-те депутатски мандата, се нуждае от още пет гласа. Очаква се на заседанието Байнаи да обяви програмата и състава на кабинета си. Вероятно той ще предложи за министър на икономиката Тамаш Вал, председател на Германско-унгарската търговска камара, съобщава Ройтерс, като се позовава на унгарския всекидневник "Непсабадшаг".

       

За министър на финансите се очаква да бъде предложен Петер Оско, директор на консултантската фирма Делойт Унгария, съобщиха източници, близки до Байнаи.

 

Няколко обществени организации обявиха, че ще организират митинг пред парламента с искане за предсрочни избори, посочва ИТАР-ТАСС.