Унгария организира лотария срещу укриване на данъци
Унгария организира лотария срещу укриване на данъци / снимкa: DarikNews

В Унгария приключи първият тираж на специална лотария, организирана за борба срещу укриването на данъци. Награди от по 1 милион форинта (почти 4000 евро) бяха връчени на десетима късметлии лично от премиера Ференц Дюрчани.

 

Създаването на лотария, която да подпомогне кабинета в борбата срещу сенчестата икономика, бе обявено през октомври миналата година. Вместо билети се използват касовите бележки за различни социално-битови услуги, които гражданите могат да изпращат на организаторите. Така държавата стимулира потребителите да изискват издаването на такива бележки,

съответно нараства и базата за данъчно облагане.

 

Лотарията стартира на 1 януари и тиражи ще се провеждат всеки месец. В първия участваха изпратени от унгарците над 37 000 касови бележки. Пред последните две години мерките за борба срещу икономиката в сянка са осигурили над 860 милиона евро допълнителни приходи за държавната хазна, съобщи днес премиерът Дюрчани на церемонията по връчване на печалбите в унгарския парламент. „Правителството ще продължи да работи по въпроса и занапред”, увери той.