Унгарците искат оставката на президента
Унгарците искат оставката на президента / снимки: Reuters

Стотици унгарци призоваха вчера президента Пал Шмит да подаде оставка заради скандала с докторската му дисертация, предаде Ройтерс. Протестиращите, събрали се на хълма около президенския дворец, скандираха: „Пал Шмит, събери си багажа”.

Митингът последва интервю с Шмит по държавната телевизия късно в петък, в което той се опълчи на призивите да напусне поста, въпреки че ден по-рано бе лишен от докторската си степен след вихрещия се вече месец скандал с плагиатството.

Опозиционните партии в парламента - социалистите, „зелените либерали” и крайнодясната Йоббик - демонстрираха рядко единство в натиска си срещу 69-годишния Шмит - бивш олимпийски шампион по фехтовка, да се оттегли.

Според унгарското законодателство Шмит - най-непопулярният унгарски президент след падането на комунизма, може да бъде отстранен само след гласуване в парламента с мнозинство от две-трети. Това означава, че само опозицията не може да свали президента, но все пак може да направи скандала твърде неприятен за правителството, ако реши да инициира бламирането му в парламента, заяви за Ройтерс унгарският политолог Золтан Кисели. „Това ще принуди правителството да защитава президента в парламента и по този начин то ще поеме скандала върху себе си”, посочва БТА.

Унгарците искат оставката на президента
netinfo


Шмит бе заместник председател на управляващата партия Фидес преди да бъде избран за председател на парламента, след което за президент през 2010 г. с подкрепата на партията на премиера Виктор Орбан. Орбан заяви, че решението за евентуална оставка е в ръцете на президента, чиято роля е предимно церемониална.

Откакто пое поста, Шмит подписа всички закони, прокарани в парламента с квалифицираното мнозинство на Фидес, включително спорните текстове за централната банка, съдебната система и независимостта на медиите, заради които Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Унгария и блокира преговорите й за получаване на международна финансова помощ.