Украйна смени празника на своите въоръжени сили, за да не съвпада с руския
Украйна смени празника на своите въоръжени сили, за да не съвпада с руския / снимка: БГНЕС, архив

Украйна се отказа днес да чества празника на своите въоръжени сили в един и същи ден с Русия и определи нова дата - деня на основаването на т.нар. Украинска въстаническа армия (УПА), която Москва смята за нацистка, предаде Франс прес. Според публикувания президентски указ Денят на защитниците на Украйна ще се отбелязва на 14 октомври, когато през 1942 г. е създадена УПА. Тя се бореше за независимост на страната, която тогава бе част от СССР, до към края на 50-те години.

Според много историци, отбелязва Франс прес, тази армия е сътрудничела с нацистка Германия по време на Втората световна война и е замесена в кланета над поляци и евреи. Руските власти смятат бойците на УПА за нацисти.

Днешното решение идва в момент, когато въоръжените сили на Киев се борят с проруските сепаратисти, подкрепяни от Москва, в източната част на страната. В продължаващия вече 6 месеца въоръжен конфликт досега са загинали над 3600 души. "Денят 23 февруари - празник на въоръжените сили на чужда държава, няма повече да бъде честван в Украйна", обяви в парламента днес президентът Петро Порошенко. Предложението му бе посрещнато с овации от депутатите. Той обясни избора на новата дата и с православния празник Покров Богородичен, който съвпада с Деня на украинските казаци, които смятат Богородица за своя закрилница.

По-рано днес пред сградата на парламента избухнаха сблъсъци между полицията и стотици деснонационалистически демонстранти, които настояваха депутатите официално да признаят ветераните националисти за борци за независимост. Протестиращите хвърляха павета по сградата, ранявайки няколко полицаи, отбелязаха журналисти от Франс прес.

Източник: БТА