Украйна пак обвини Русия за намеса в конфликта между Киев и сепаратистите
Украйна пак обвини Русия за намеса в конфликта между Киев и сепаратистите / снимка: БГНЕС

Украйна отново обвини Русия за намеса в конфликта между Киев и проруските сепаратисти и намекна, че Москва може би е имала роля във въздушния удар в Източна Украйна, при който по-рано днес загинаха най-малко четирима души, предаде Ройтерс. Обвиненията идват ден преди лидерите на ЕС да се съберат, за да обсъдят украинската криза. На тази среща те може дори да разгледат въпроса за приемане на нови санкции срещу Русия.

Най-малко четирима души загинаха при въздушната атака срещу жилищен квартал на Снежное, на 20 километра от границата на Украйна с Русия. Дванайсет апартамента бяха разрушени. Сепаратистки лидер дори съобщи, че при това нападение са загинали 10 души. Той добави, че ударът е бил нанесен от украински военен самолет. Но украинските военни и украинското министерство на външните работи заявиха, че украински изтребители не са излитали от вчера, когато в източната част на страната беше свален военнотранспортен самолет Ан-26.

"Днес в 7,00 ч. местно време неизвестен самолет е бомбардирал Снежное. Това може да бъде определено само като цинична провокация", заяви Андрий Лисенко, говорителят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана. Думите му прозвучаха като обвинение срещу Русия, тъй като проруските сепаратисти не са използвали самолети в конфликта, отбелязва Ройтерс.

Вчера Киев съобщи, че военнотранспортният самолет Ан-26 е бил свален от ракета, която може би е била изстреляна от руска територия, припомня агенцията.