/ БГНЕС
Украйна иска от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън противокорабни ракети за обезопасяване на пристанища, които са блокирани от руския флот, както и дронове и системи за залпови ракетни системи, които могат да поразяват руските сили на по-голямо разстояние. Това обяви републиканецът Джейсън Кроу, който по-рано бе на посещение в Киев, предава NBC News.  
 
Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски е отправил молбата към Кроу и други представители на САЩ, които посетиха Киев през уикенда. След това те са я предали директно на президента Джо Байдън, увери Кроу пред NBC News.
 
Украйна заяви, че има нужда от противокорабни ракети Harpoon или подобни оръжия, произведени в САЩ, за да освободи използването на черноморското пристанище Одеса и други за износ на милиони тонове зърно и храни. Пристанищата са де факто под морска блокада от руските сили край бреговете, казва Кроу.
 
„Те се нуждаят от противокорабни ракети, защото едно от най-големите предизвикателства, пред които са изправени в момента, е да изнасят храната си. Седят върху 12 милиона тона хранителни продукти, пшеница, слънчогледово олио - тази храна трябва да излезе от страната както заради украинската икономика, така и за предотвратяване на глада в Африка и Близкия изток. Ако това не се случи през следващите няколко месеца, ще се развали. Ще наблюдаваме скок на глада в целия свят“, коментира републиканецът.
 
NBC News