Украинските власти: Ракетна експлозия е причинила падането на Боинга
Украинските власти: Ракетна експлозия е причинила падането на Боинга / снимка, архив: БГНЕС

Данните от бордовите записващи устройства на катастрофиралия малайзийски "Боинг"-777 свидетелстват, че причина за падането на самолета е ракетна експлозия, съобщи днес пресслужбата на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Експертите от комисията за проучване на причините за авиокатастрофата съобщиха, че данните от бордовите записващи устройства показват, че причина за разрушаването и падането на самолета е "пълна взривна декомпресия в резултат на многобройни шрапнелни поражения от ракетна експлозия", са казва в съобщението.

Пред АФП холандският разследващ Съвет за безопасност (OVV), който координира разследването, не пожела да коментира информацията. "Предпочитаме да изчакаме да добием по-пълна представа за случилото се, вместо да огласяваме частична информация", каза говорителка на Съвета. Проучването на черните кутии на малайзийския самолет е поверено на Британското бюро за разследване на самолетни катастрофи (AAIB). Данните ще бъдат анализирани от международен екип, ръководен от Холандия.

Източник: БТА