/ БГНЕС
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че на работниците от украинския оператор на атомна енергия "Енергоатом" е било забранено да влизат в окупираната от Русия атомна електроцентрала в Запорожие, предаде АФП.

АЕЦ "Запорожие" беше превзета от руските сили през март 2022 г., един месец след като Москва започна инвазията си в Украйна, а шестте ѝ реактора бяха спрени.

Тъй като централата сега се обслужва от персонал, приел руско гражданство, не е ясно колко души са засегнати от новата заповед.

Но ожесточените боеве в района и прекъсването на електрозахранването предизвикаха международна загриженост, тъй като централата все още се нуждае от електричество и вода за охлаждане на системите си.

Путин призова руските банки да разширят присъствието си в окупираните украински територии

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси ще посети обекта следващата седмица, след като проведе разговори на високо равнище във вторник в Киев, се каза в изявление на агенцията.

По време на посещението си Гроси ще "повдигне важния въпрос за персонала" в централата, за да потърси "допълнителна информация" относно последното съобщение.

"От решаващо значение е централата да разполага с квалифициран и опитен персонал, който е необходим за ядрената безопасност и сигурност", се каза в изявлението на Гроси.

"Броят на персонала вече е значително намален от началото на войната", добави той.

Източник от "Енергоатом" заяви пред АФП, че Русия е "налагала" гражданство на служителите на централата и ги е принуждавала да подписват договори с инсталирания в Русия оператор "Росатом".

"Руснаците са поставили няколко крайни срока. Ако някой не вземе руски паспорт и не подпише договори, той повече няма да идва на работа", каза източникът.
Последният краен срок е 1 януари 2024 г., каза той.

Преди войната в централата е имало 11 500 служители. В момента в завода работят 4500 души, а 940 молби са "в процес на разглеждане" от руския оператор.
Персоналът, работещ на площадката, се състои от бивши служители на "Енергоатом", които са "приели руско гражданство и са подписали трудови договори с руския оператор", се уточнява в изявлението на МААЕ.

Освен това там работят и "служители, които са изпратени в АЕЦ от Руската федерация".

МААЕ неведнъж е предупреждавала за продължаващите рискове за ядрената безопасност и сигурност на площадката.

Служители на МААЕ са на място и наблюдават централата от септември 2022 г. насам.

Шестте реакторни блока, които преди войната произвеждаха около една пета от електроенергията на Украйна, са спрени.
БГНЕС