Украинската криза е предизвикателство за европейската сигурност
Украинската криза е предизвикателство за европейската сигурност / снимки: Guliver/Getty Images

Украинската криза е предизвикателство за европейската сигурност, заяви министър-председателката на Норвегия Ерна Сулберг на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в Арендал, предаде ИТАР-ТАСС. Тя посочи, че в 45-минутната среща с Расмусен е било обсъдена предимно подготовката на срещата на върха на НАТО през септември във Великобритания.

„Отношенията с Русия ще са главна тема на предстоящата среща на върха. Действията на Русия са неприемливи и за нас сега е изключително важно да им дадем отговор”, каза Сулберг. НАТО ще приветства усилията на Русия да се деескалира ситуацията в Украйна, стига да са искрени, заяви Расмусен.

„За жалост по-рано вече забелязахме, че подобни изявления не преминаха в конкретни действия. Напротив, наблюдаваме увеличение на числеността на руските войски при украинската граница, поток на руски бойци и въоръжение през руско-украинската граница и активна подкрепа на сепаратистите от Русия. Призоваваме Русия да изтегли войските си (от границата) и да започне конструктивен диалог”, каза генералният секретар на НАТО.

На срещата на върха във Великобритания на 4 и 5 септември алиансът ще обсъди и въпроса за усилване на присъствието си на изток и повишаването на готовността на силите си, посочи Расмусен.

„Срещата на върха в Уелс ще стане една от най-важните в историята на алианса. Сблъскахме се със съвършено нова ситуация в областта на сигурността, която възникна в Европа. За пръв път от Втората световна война тази ситуация може да се нарече драматична”, заяви генералният секретар на НАТО. По думите му това ще е централната тема на предстоящата среща на върха.

„Предстои ни да вземем две важни решения. Едното касае по-нататъшното укрепване на системата ни за колективна отбрана на изток и видимото увеличаване на нашето присъствие. Второто трябва да осигури повишаване на готовността ни да защитим членовете на организацията в случай на необходимост. За целта трябва да се провеждат повече учения в Европа”, заяви Расмусен.

Преди срещата норвежкият външен министър Бьорге Бренде заяви, че кризата в Украйна може да се реши само с политически средства, допълва БТА. Това ще е основното послание на Норвегия към ръководството на НАТО, посочи той.