Уикилийкс вече има три нови интернет адреса
Уикилийкс вече има три нови интернет адреса / снимки: Reuters

Уикилийкс има три нови уеб адреса - в Германия, Холандия и Финландия (wikileaks.de/; wikileaks.nl/; wikileaks.fi/), предаде АФП, като се позова на съобщение на самия сайт, публикувано в Twitter. За сметка на това швейцарският адрес, който бе активиран тази сутрин (wikileaks.ch/), вече не функционираше в началото на вечерта. Собственик на името на домейна „wikileaks.ch" се оказа „Партията на швейцарските пирати”, която се бори за узаконяване на споделянето на файлове във виртуалната мрежа и за защита на личната неприкосновеност на интернет потребителите.

Доставчикът на домейн имена в световната компютърна мрежа „Еври Ди Ен Ес” (EveryDNS.net) обяви миналата нощ, че е прекъснал обслужването на сайта wikiLeaks.org на организацията Уикилийкс, която вече месеци наред публикува в интернет секретни американски документи.

Френският министър на икономика и финансите Ерик Бесон иска да прекрати хостинга във Франция на сайта Уикилийкс, който поставя в опасност „хора, защитавани от дипломатическа тайна”, съобщи днес френското министерство на икономиката и промишлеността, цитирано от АФП. Френската компания О Ве Ен, която хоства на един от своите сървъри част от съдържанието на Уикилийкс, съобщи, вече е сезирала правосъдните власти, за да се произнесат дали тя трябва да изпълни искането на френското правителство да спре да обслужва сайта.

Уикилийкс вече има три нови интернет адреса
netinfo


„Тази ситуация е неприемлива. Франция не може да хоства интернет сайтове, които нарушават тайната на дипломатическитe отношения и поставят в опасност хора, защитавани от дипломатическа тайна”, се казва в писмо, адресирано от Бесон до заместник-председателя на съвета. „Не можем да хостваме интернет сайтове, определяни за престъпни и отхвърляни от други страни заради посегателствата върху основните права”, пише Бесон, цитиран от БТА.

Междувременно основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж заяви днес, че той и колегите му са наясно, че са заплашвани със смърт, след като публикуваха американски дипломатически грами на сайта си, съобщи Ройтерс. „Заплахите срещу живота ни са документиран факт, но ние сме взели необходимите предпазни мерки, доколкото ни позволяват възможностите в отношенията ни с една свръхсила”, заяви Асандж, цитиран от електронното издание на британския в. „Гардиън”.

Уикилийкс започна в неделя вечерта да публикува поверителни американски дипломатически документи, с което внесе смут в много столици по света.

Уикилийкс вече има три нови интернет адреса
netinfo