Убиха брата на прокурора в процеса срещу Саддам
Убиха брата на прокурора в процеса срещу Саддам / netinfo

Братът на генералния прокурор в процеса срещу бившия иракски диктатор Саддам Хюсейн беше убит днес в Багдад, съобщи пред АФП високопоставен иракски служител.

Имад ал Фарун, брат на Мункит ал Фарун, прокурор в делото за кюрдския геноцид по време на операцията Ал Анфал, е бил убит от въоръжени мъже в западния столичен квартал Ал Джамаа, докато паркирал колата си, уточни служителят Адел Лами.

Междувременно стана ясно, че присъдата срещу бившия иракски президент Саддам Хюсеин и седем негови сподвижници по обвинение в престъпления срещу човечеството заради избиването на шиити през 1982 г., ще бъде произнесена на 5 ноември, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на главния съдия-следовател Раид Джухи.

Ако бъде осъден, Хюсеин може да бъде обесен. Той обаче има възможност да обжалва присъдата пред по-висока инстанция - съд с деветчленен съдийски състав.

Процесът започна преди година, а на осемте подсъдими бе повдигнато обвинение за убийството на близо 148 шиити в село Дуджаил след покушение срещу Саддам Хюсеин. На 27 юли делото бе отсрочено, за да се даде възможност на петчленния съд да обмисли решението си. Очакваше се присъдата да бъде обявена днес.

Саддам Хюсеин е основен подсъдим и по още едно дело - за геноцид заради избиването на 182 хиляди кюрди в края на 80-те години и използване на химическо оръжие против цивилни. Ако бъдат признати за виновни, Саддам и шестимата му съратници, обвинени по това дело, могат да бъдат осъдени на смърт и обесени.

Изслушването на свидетели по второто дело ще се възобнови утре.