Турция призна опозицията за представител на сирийския народ
Турция призна опозицията за представител на сирийския народ / снимка: Reuters

Турция призна обединената сирийска опозиция за легитимен представител на сирийския народ, обяви външният министър Ахмет Давутоглу, призовавайки международната общност да стори същото, съобщи "Хюриет дейли нюз".

Анкара се въздържа обаче да признае новата сирийска национална коалиция за единствения легитимен представител на сирийския народ.

"Турция от все сърце приветства това важно постижение и още веднъж повтаря, че признава сирийската национална коалиция за легитимния представител на сирийския народ и призовава всичките ни братя в Организацията ислямска конференция да направят същото," каза Давутоглу в обръщение пред министерска среща на ОИК в Джибути, посочва БТА.

Същевременно говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич заяви, че целта на сирийската опозиция да свали правителството влиза в пряко противоречие с утвърдения от Съвета за сигурност на ООН мирен план на Кофи Анан, предаде ИТАР-ТАСС.

Той напомни, че оказването на военна помощ отвън на сирийските бунтовници е грубо нарушение на международното право. Лукашевич се позова на решение на Общото събрание на ООН от 1970 година, според което "никоя държава не трябва да организира, подкрепя или финансира въоръжени действия, насочени към насилственото сваляне на режима в друга държава".

Ройтерс допълни, че в изявлението си говорителят на външнополитическото ведомство в Москва предупреди, че Конгресът на САЩ може да навреди на отношенията с Русия, ако приеме закон за санкции срещу лицата, свързани с ареста, мъченията и смъртта на юриста Сергей Магнитски през 2009 година в московски затвор. Лукашевич обеща, че Москва ще отговори твърдо на т.нар. Закон Магнитски, който утре може да бъде одобрен от американските законодатели. Санкциите ще предвиждат забрана да посещават САЩ и замразяване на евентуални активи в американски банки за лицата, отговорни за смъртта на Магнитски.