Турчин на 20 години е атентаторът от Суруч
Турчин на 20 години е атентаторът от Суруч / снимка: БГНЕС

Турски гражданин на 20 години, който по всяка вероятност е имал връзка с групировката "Ислямска държава", е извършил самоубийствения атентат в град Суруч, намиращ се в близост до сирийската граница. Това съобщи държавен служител, пожелала анонимност, който се позовава на проведени по-рано ДНК тестове.

"В резултат на ДНК тестове ние потвърдихме, че атентаторът е 20-годишен мъж, регистриран в Адъяман (провинция в югоизточна Турция)", каза служителят, цитиран от АФП.

Първоначално медиите в страната съобщиха, че мъжът, чиито инициали са С. А. А., е осъществил контакт с ИД преди два месеца.

Инцидентът в населения предимно с кюрди град е станал в културния център на Суруч, където по това време е имало около 300 членове на Федерацията на асоциациите на социалистическата младеж (SGDF). Те са били отседнали там като част от лятна експедиция в помощ на пострадалия град Кобане, който се намира от другата страна на границата със Сирия, съобщава турският вестник "Хюриет".

Културният център се управлява от община Суруч под контрола на прокюрдската Народна демократична партия (НДП) и често приютява журналисти и доброволци, които работят с бежанци от Кобане. В града се намира и един от най-големите бежански лагери за сирийски граждани, в който живеят около 35 000 души.

В момента турските власти разследват и това дали има някаква връзка между този атентат и нападенията в населения предимно с кюрди град Диарбекир миналият месец. "Хюриет" отбелязва, че бомбените механизми на взривните устройства, използвани при нападенията в двата града, са сходни. Двамата нападатели също така не е изключено да са осъществили контакт, тъй като се смята, че са се присъединили към "Ислямска държава" по едно и също време, посочва още АФП.

Полицията е открила експлозиви с тротил и множество железни лагери, на мястото на взрива, също както при нападението в Диарбекир, при което загинаха четирима души по време на митинг на прокюрдската Народна демократична партия (НДП).

Въпреки че тогава не беше потвърдено атентатът да е дело на "Ислямска държава" съпредседателят на партията Селяхатин Демирташ заяви, че той е извършен от групировката.

Властите в Турция все още разследват и възможността тялото на млада жена, открито при експлозията, да принадлежи на втори атентатор.

Източник: БГНЕС