Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Той обяви като приоритет номер едно - сигурността на гражданите
Президентът на САЩ Доналд Тръмп представи днес проектобюджет на стойност 1,1 млрд. долара, предвиждащ увеличаване с 54 млрд. д. на разходите за отбрана и съответно съкращаване на разходи в Държавния департамент, министерството на жилищното строителство и градоустройството, Агенцията за защита на околната среда и спиране на редица федерални програми, информира Си Ен Ен.

Добраха се до една от данъчните тайни на Тръмп

"Това ще бъде бюджет, който поставя Америка на първо място и определя като "приоритет номер едно" сигурността на гражданите ни, защото без сигурност, не може да има просперитет", заяви Тръмп, цитиран от Асошиейтед прес.

Доналд Тръмп планира рязко увеличение на военния бюджет

Средствата за министерството на отбраната се увеличават с 10 процента спрямо разходите за 2017 г. до 639 млрд. долара. Базисният бюджет е определен на 574 млрд. д. плюс 65 млрд. д. за текущи военни операции в чужбина. Повишаването на парите за отбрана е най-голямото от времето на президента Роналд Рейгън през 80-те години на миналия век.

Тръмп иска да увеличи ядрения арсенал на САЩ

Министерството на вътрешната сигурност ще получи с 6,8 процента повече средства - 44,1 млрд. д., включително незабавно 1,5 млрд. д. за строителство на стена по границата с Мексико през текущата година, допълва ДПА. Идната година за тази цел ще бъдат отделени 2,6 млрд. долара.

Средствата за защита на околната среда са орязани с 31 процента, на дипломатическото ведомство - с 28 процента, а на министерството на жилищното строителство и градоустройството - с 13,2 процента. Над 3000 служители на Агенцията за защита на околната среда ще загубят работата си, а редица програми за борба с климатичните промени ще бъдат ликвидирани.

САЩ смятат да съкратят драстично вноските си към ООН

Финансирането на Корпорацията за обществено радио- и телевизионно излъчване, която подпомага финансирането на държавните радио и телевизия, е сведено до нула, както и парите на Института за музейни и библиотечни услуги, на Националната фондация за изкуства, за правна помощ за бедните, за помощ за отопление за хората с ниски доходи и други.

Предложението предвижда и намаляване с 650 милиона на средствата за международни организации като Световната банка.

Тръмп смята, че е жертва на медийна кампания за дискредитиране


Следващата фискална година в САЩ започва на 1 октомври и ще продължи до 30 септември 2018 година. Бюджетните планове на президента излагат приоритетите на администрацията, но трябва да бъдат одобрени от Конгреса и винаги търпят промяна в процеса, отбелязва Си Ен Ен
БТА