Тръмп пита как медии в САЩ са видели секретния доклад за руското хакерство преди него
Тръмп пита как медии в САЩ са видели секретния доклад за руското хакерство преди него / Guliver/Getty Images

Бъдещият американски президент Доналд Тръмп писа в Туитър, че иска съответните комисии в двете камари на Конгреса да разследват как няколко медии са успели да узнаят съдържанието на свръхсекретния доклад за руските хакерски атаки преди самият той да бъде запознат с него, предаде Ройтерс.

Телевизия Ен Би Си бе една от тези медии, която обстойно запозна аудиторията си с доклада на разузнавателните служби, който е бил предаден на президента Барак Обама по-рано вчера. Самият Тръмп трябва да бъде запознат с него днес.

Доналд Тръмп разкритикува в. "Ню Йорк таймс" (ВИДЕО)

"Как Ен Би Си успя да получи "ексклузивно право да види доклад с щемпел "съвършено секретно", представен на Обама? Кой и защо й е дал този доклад, преди да го видя аз?, писа новоизбраният президент.

При Доналд Тръмп Русия отпада като заплаха за САЩ

По този повод говорителят на президента Обама - Джош Ърнест, заяви пред репортери на редовния пресбрифинг днес, че материалите, използвани в репортажа на Ен Би Си, не са изтекли от Белия дом.

Освен Ен Би Си, вестник "Вашингтон пост" и телевизия Си Ен Ен публикуваха вчера откъси от доклада, който според авторите му предоставя неопровержими доказателства, че Русия стои зад хакерските атаки срещу компютрите на Демократическата партия на САЩ и че тя по този начин е повлияла върху резултата от президентските избори. От изтичането на съдържанието става ясно, че американските спецслужби са установили самоличността на посредниците между руските власти и организацията "Уикилийкс", публикувала тайните на демократите. В доклада се казва също, че някои руски официални лица са празнували победата на Тръмп на изборите в САЩ. Медиите обаче не съобщиха конкретните имена и длъжности на тези хора.

Доналд Тръмп отново наруши протокола и ядоса журналисти

Директорът на ЦРУ Джон Бренан съобщи в интервю за телевизия Пи Би Ес във вторник, че секретният доклад на американските спецслужби за предполагаемите кибератаки срещу американски политически институции е посветен изключително на Русия, а не на целия спектър от подобни заплахи срещу официален Вашингтон, отбелязва ТАСС.

Източник: БТА