Трима ранени при катастрофа на хеликоптер в Германия
Трима ранени при катастрофа на хеликоптер в Германия / sxc.hu

Трима души пострадаха при катастрофа на хеликоптер в източногерманския град Йена, предаде ИТАР-ТАСС. Вертолетът бил нает от дирекцията на веригата магазини "Глобус", за да "издуха" обилния сняг от покрива на търговски център. При изпълнение на операцията обаче хеликоптерът изгубил управление и паднал близо до сградата. Двамата пилоти са тежко ранени и закарани в болница, а сътрудник на "Глобус", който също бил в кабината, се отървал с леки наранявания.

Междувременно под тежестта на снега рухна покривът на прочутия Наблюдателен пункт "Алфа" в Расдорф, северно от Франкфурт, който след 1989 г. бе превърнат в музей на Студената война, предаде ДПА. Няма ранени, но няколко от превозните средства в музейната сбирка, включително стари модели хеликоптери, са повредени, посочва БТА.

Американското командване бе разположило 40 войници в пункт "Алфа", за да държи под око силите на Варшавския договор, които очакваше да нахлуят през най-слабото място на границата между двете германски държави при евентуално избухване на Трета световна война. Пунктът бе запазен като мемориал, за да запознава туристите и учениците с епохата на Студената война между комунизма и демокрацията. В сградата има образователен център и сбирка на оръжия и превозни средства от онова време.