Трима израелски министри напуснаха правителството
Трима израелски министри напуснаха правителството / снимка: Reuters

Трима израелски министри от Партията на труда подадоха оставка днес, след като часове преди това партията напусна лидерът й Ехуд Барак, предаде ДПА. От кабинета се оттеглиха министрите на благосъстоянието и социалните услуги Ицхак Херцог, на промишлеността, търговията и труда Бенямин Бен-Елиезер и за малцинствата Авишай Браверман.

Барак, който е министър на отбраната, обяви, че създава нова политическа сила в рамките на управляващата коалиция. Тя ще се казва „Аацмаут” („Независимост”).  Очаква се от Партията на труда да излязат също министърът на земеделието и развитието на селските райони Шалом Симхон, двама заместник-министри и още един депутат.

Очаква се оставката на министъра на промишлеността, търговията и труда да не се отрази на финансовите пазари в Израел, отбелязва Ройтерс. Икономисти я определиха като маловажен факт. Те дори изразиха очаквания кабинетът да се стабилизира, което може да има положителен ефект върху икономиката.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че решението на министъра на отбраната Ехуд Барак да се отцепи от израелската Партия на труда и да създаде нова партия, наречена „Независимост”, е направило управляващата коалиция по-силна, предаде Ройтерс. „Правителството укрепна много днес, от гледна точка и на своята ефективност, и на своята стабилност”, увери Нетаняху на среща на партията си Ликуд. Той подчерта, че целият свят, включително палестинците, знаят, че сегашният кабинет ще бъде на власт идните пет години и че с него ще се преговаря за мир в Близкия Изток, съобщава БТА.

Същевременно Ципи Ливни - председателката на основната опозиционна сила - центристката партия „Кадима”, призова за свикване на предсрочни избори, след като министрите от Партията на труда, които отказаха да последват своя лидер Ехуд Барак, подадоха оставка, предаде АФП.

Партията на труда имаше до днес пет поста в правителството и 13 депутатски места в 120-членния парламент. Ехуд Барак напусна левоцентристката формация заедно с четирима депутати (в Израел депутатите, избрани за министри, запазват своите места в парламента). Управляващата коалиция ще запази своето мнозинство в парламента, дори ако останалите осем законодатели от Партията на труда преминат в опозиция. Очаква се те да направят именно това, тъй като настояват Израел да възобнови преговорите с палестинците и критикуват правителството, в което има крайнодесни формации, че пречи на мирния процес.