Трагедията на остров Ютьоя и атентата в Осло обединили норвежците
Трагедията на остров Ютьоя и атентата в Осло обединили норвежците / снимки: Reuters

Норвегия запази минута мълчание в памет на 77-те жертви на бомбения атентат и масовото убийство, разтърсили мирната страна преди година - трагедия, която по думите на премиера Йенс Столтенберг е обединила норвежците в защита на демокрацията и толерантността, предаде Асошиейтед прес.

Масовият убиец от 22 юли 2011 г. - 33-годишният крайнодесен фанатик Андерш Беринг Брайвик, първо заложи бомба в правителствения квартал в столицата и отне живота на осем души, а след това откри огън на остров Ютьоя, където имаше младежки лагер на управляващата Норвежка работническа партия, и уби още 69 човека.

На церемонията по полагане на венци на мястото на бомбения атентат Столтенберг заяви, че Брайвик се е провалил в опита да промени норвежкото общество.

"Бомбата и куршумите целяха да променят Норвегия. Норвежкият народ отвърна, оставайки предан на нашите ценности. Убиецът се провали. Народът победи", каза премиерът.

Оцелели и семействата на жертвите се събраха на частна церемония на острова, посочва БТА.

В същото време норвежката кралска фамилия и правителствени лидери присъстваха на възпоменателна служба в катедралата на Осло. На службата викарий Елизабет Торсен призова богомолците да споменат в молитвите си и жертвите на насилие в други части на света, включително Сирия и САЩ, явно имайки предвид петъчната стрелба, отнела живота на 12 любители на киното в Орора, Колорадо.

Трагедията на остров Ютьоя и атентата в Осло обединили норвежците
netinfo