/ БГНЕС
Очаква се британският премиер Тереза Мей да назове останалата част от кабинета си днес след неуспеха на изборите, само дни преди разговорите за "Брекзит" да започнат.

Членовете на нейната Консервативна партия предупредиха, че дните й ще бъдат преброени след изгубването на парламентарното мнозинство. Високопоставени фигури също предупредиха за непосредствен избор на нов лидер, докато правителството се готви да започне преговори за напускане на Европейския съюз около 19 юни.

Тереза Мей обяви, че ще състави правителство

Мей обяви в петък, че ще се опита да сформира малцинствено правителство с помощта на Демократичната обединена партия (DUP) - малка формация на Северна Ирландия с про-Брекзит нюанси.

Тя не успя да скрие съжалението си от резултатите и вестниците също отразяват чувството на дълбоко разочарование. "Може да се борим да останем начело", написа подкрепящият управляващата партия "Дейли Телеграф", докато "Дейли Мейл" пише: "Торите се отвръщат от Тереза". "От високомерие до унижение", коментира "Гардиън". "Мей се взира в бездната", публикува "Таймс".

Двама висши сътрудници на Тереза Мей подадоха оставка

Някои консервативни депутати призоваха лидери от щаба на Мей като Фиона Хил и Ник Тимъти да бъдат уволнени за тяхната ключова роля в предизборната кампания. Двамата обаче сами подадоха оставки.

Май потвърди в петък, че висшите министри ще останат в постовете си, въпреки слуховете, че е готова да уволни министъра на финансите Филип Хамънд след сблъсък със стратегията за "Брекзит".

Междувременно Демократична обединена партия, която спечели 10 места, заяви, че е готова да говори с Мей за подкрепа в правителството.

Петима министри запазват постовете си в новото правителство на Тереза Мей

Неутралността на Лондон в Северна Ирландия е от ключово значение за деликатния баланс на властта в областта. Партията все пак е основана, за да защитава мястото на Северна Ирландия във Великобритания срещу исканията на католическите републиканци за обединена Ирландия.

Демократична обединена партия подкрепя напускането на ЕС, но се противопоставя на връщането на "твърда" граница с Ирландия - което може да се случи, ако Мей осъществи заплахата си да се отдалечи от преговорите, вместо да приеме "лоша сделка".

"Партията вероятно ще увеличи натиска върху премиера, за да осигури всеобхватно споразумение за свободна търговия", каза Стивън Бут от мозъчния тръст "Отворена Европа".

Партията на Мей спечели вота на Острова

На изборите в четвъртък консерваторите спечелиха 318 места, в сравнение с 331 от гласовете в 2015 г., което не достига за общо мнозинство в 650-местната Камара на общините.

Тереза Мей беше министър на вътрешните работи в продължение на шест години, преди да поеме от Дейвид Камерън политическия хаос след последния референдум за "Брекзит" през юни м.г. Макар че се опита да завърти предизборната си кампания около раздялата с ЕС тази година, две терористични атаки поставиха под въпрос политиките й. Голямата част от избирателите се обърнаха към опозиционера и лидер на лейбъристите Джеръми Корбин, който обеща по-строги мерки за сигурност.
БГНЕС