Тексас: Щетите от Айк са огромни, но най-лошото беше избегнато
Тексас: Щетите от Айк са огромни, но най-лошото беше избегнато / снимка: БГНЕС

Ураганът Айк, който в нощта на петък срещу събота удари американския щат Тексас в района на туристическия курорт Галвестън, е причинил огромни щети. Най-лошият сценарий обаче е бил избегнат. Това заяви губернаторът на Тексас Рик Пери, цитиран от световните агенции. В Галвестън ураганът бушува с ветрове със скорост от 200 км/ч. Градът е разположен на парче земя, между лагуна и Мексиканския залив. Той беше залят с вълни с височина от шест метра. Стихията изтръгна дървета, електрически стълбове и светофари, изпочупи витрини, отнесе покриви и комини на жилищни сгради, изхвърли няколко корабчета на сушата. Последва наводнение, като на места водата в града достигна до метър и половина.

В района на град Хюстън, четвъртия по големина град в САЩ, наводненията бяха доста по-малки от очакванията. В центъра на града бяха изпочупени стъклата на най-високата сграда, небостъргач с височина 305 метра. Кметът на града Бил Уайт призова жителите на Хюстън, които не пожелаха да се евакуират, да не напускат все още домовете си и да пият само минерална вода.

В събота, след като премина през южната част на Тексас, Айк спадна до тропическа буря, с ветрове със скорост от 95 км/ч.

Заради Айк в Тексас бяха евакуирани 2,2 милиона души. В съседния щат Луизиана бяха евакуирани 130 000 души. Въпреки заповедта за евакуация десетки хиляди жители на Галвестън останаха по домовете си. Американският министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф каза, че Айк е причинил смъртни случаи, но не уточни колко точно са жертвите. Засега е потвърдена смъртта на една жена в Тексас, която е загинала под рухнало под напора на вятъра дърво. Очаква се жертви да има сред хората, които не са пожелали да се евакуират в Галвестън. Вероятно ще бъдат открити трупове в наводнените къщи в града.

В бедстващите райони вече има спасителни екипи. Американският президент Джордж Буш обяви бедствено положение в Тексас.

Айк не успя да влезе в челната тройка на най-убийствените урагани в САЩ, отбелязва АФП. На първо място в класацията е ураган от четвърта степен отнел живота на най-малко 8000 души в Галвестън през 1900 г. На второ място е ураган във Флорида от 1928 г. Стихията отне живота на 2500 души. На трето място е ураганът Катрина, който на 29 август 2005 г. отне живота на 1500 души в щата Луизиана и околните щати и остави голяма част от Ню Орлиънс под вода.