Текат преговори за отвлечения в Нигерия българин
Текат преговори за отвлечения в Нигерия българин / снимка: БГНЕС

Българският инженер, който бе отвлечен в Нигерия преди седмица, е жив и здрав, като преговорите за неговото освобождаване продължават. Това съобщи говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов. Той допълни, че е оптимист за изхода от тези преговори, тъй като от 160 случая на отвличания в Нигерия през последните години почти всички за приключили благополучно.

Драговест Горанов заяви, че сумата от 4,2 млн. долара, която според агенция Ройтерс похитителите са поискали, е силно завишена. „Цялата българска държава помага с каквото може”, подчерта говорителят.

„Всички преговори са трудни, още повече когато става въпрос за непознати хора, имам предвид похитителите, за хора, които действат по абсолютно неприемлив начин, нецивилизован. Но аз лично съм оптимист, отчитайки предишната история на подобни отвличания”, коментира Горанов.

Драгосвет Горанов изрази оптимизъм и по отношение на случая с българката Данка Панчова, която бе отвлечена в Сомалия. Той съобщи още, че сънародникът ни Иван Генов, който пет месеца бе задържан неправомерно в затвора в столицата на Коми заради изгубени документи, се връща в България до няколко дни.