Талибан атакува база на НАТО в Афганистан в навечерието на 11 септември
Талибан атакува база на НАТО в Афганистан в навечерието на 11 септември / снимка: Reuters

Талибан камикадзе взриви голям камион с експлозиви на входа на оперативна база на НАТО в Източен Афганистан предаде Асошиейтед прес. Основната сила на експлозията е била поета от защитната бариера на входа.

Близо 80 американски войници са ранени и двама афганистанци са убити при нападение срещу базата Сайед Абад в провинция Вардак, предаде Асошиейтед прес. Едната от афганистанските жертви е тригодишно момиченце, каза афганистански източник.

По-рано бе съобщено за 50 ранени американски войници. В съобщението на НАТО се казва, че са ранени по-малко от 25 цивилни афганистанци и 77 американски военни, но нито един от тях не е с опасност за живота.

Атаката била извършена от терорист камикадзе, който детонирал мощно взривно устройство в камион, натоварен с дърва за огрев. Взривът е повредил входа, но щетите са лесно възстановими и операциите продължават, заявиха от НАТО.

Няколко часа преди атаката бе разпространено комюнике на талибаните, в което те се заканиха да продължат войната срещу американските сили в Афганистан, докато всички американски войници не напуснат страната, и подчертаха, че тяхното движение не е замесено в атентатите на 11 септември.

В имейл до медиите талибаните обвиниха САЩ, че са използвали атентатите на 11 септември като претекст да нахлуят в Афганистан и че международната общност е отговорна за избиването на хиляди афганистанци по време на интервенцията и последвалата окупация, посочва БТА.

Всяка година 11 септември напомня на афганистанците за събитие, в което те нямат никакво участие. Американският колониализъм проля кръвта на десетки хиляди нещастни невинни афганистанци. Афганистанците притежават безкрайна упоритост за водене на продължителна война и тяхното въстание в цялата страна ще изпрати американците на бунището на историята, както и други империи в миналото, гласи текстът, разпространен от името на Ислямския емират Афганистан - официалното название, което талибаните използваха, когато управляваха страната.

В американското посолство в Кабул се състоя възпоменателна церемония по случай атаките от 11 септември 2001 г. В присъствието на 300 американски и афганистански официални лица бе вдигнато националното знаме на САЩ, а военен оркестър изсвири химна. Командващият американските и натовските войски в Афганистан генерал Джон Алън призова събралите се да почетат паметта на загиналите в атентатите.